Svar: Mad og drikkeplan ønskes
Kære trætte mor
Hvis du stopper med at amme inden din dreng er 12 måneder, så vil det være rigtig fint at du tilbyder ham modermælkserstatning. Hvis du giver ham 400ml mme dagligt, så er hans jernbehov dækket ind og dette vil han sandsynligvis kunne få via to flaske dagligt.
Da han har svært ved at tygge mad med klumper, så må du give ham moset mad, og så ved siden at tilbyde mad i stykker. Der skal således være forskel i konsistens alt efter om maden kommer med ske eller spises med fingrene eller en gaffel. Det er vigtigt at du giver ham begge dele, så han stille og roligt lærer det og så han samtidig også får mad, som mætter ham og giver ham næring.
En plan for dagen kan se således ud:
Morgen 7.30-8: Øllebrød eller havregrød lavet med sødmælk og smørklat, vand eller sødmælk af kop
Formiddag: ½ banan eller anden frugt, det kan være frugtmos og/eller frisk frugt i stykker, ½ bolle med smør (bag nogle havregrynsboller de er rigtigt gode), vand af kop
Puttes til formiddagslur
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, så du er sikker på at han bliver godt mæt. Ved siden af rester fra aftensmaden, det kan være små stykker ...
... frikadelle, pastaskruer, kogte ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt osv. og så små rugbrødshapsere, så han stille og roligt lærer at spise dette. Vand af kop.
Tilbydes evt. flaske med mme (det afhænger af hvornår du synes flaskerne ligger bedst) og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk med frugtmos, reven æble eller lignende, måske lidt rugbrødsdrys, ½ bolle med smør og lidt ost i stænger. Vand af kop.
Aften 18: Familiemad, men igen mad som både er moset og mad i stykker. Ris, pasta, kød, fisk, sovs af forskellig slagt, grøntsager (mos og i stykker). Vand eller sødmælk af kop.
Suppler evt. med lidt frugtgrød med sødmælk eller en godnatgrød, hvis du ikke synes han har spist nok.
Puttes til natten med en flaske ca kl. 20
Nogle vælger at springe flasken helt over i løbet af dagen og i stedet tilbyde flaskerne aften og sen aften - det kan du gøre, som passer jer bedst. Det vigtigste er at han og du trives med den måde I vælger. I stedet for at tilbyde flaske kan du jo også amme på ovenstående tidspunkter - du bør gøre det, som passer jer bedst! :o)
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...