Svar: Vil modermælkserstatning hjælpe på søvnen
Kære Jacob og Anja
Det er ofte en god idé at tilbyde barnet mere mad i løbet af dagen - altså hele dagen igennem og ikke kun fokusere på et øget indtag om aftenen, når man gerne vil have barnet til at sove bedre om natten.
Alt for meget mad lige inden sengetid kan give mere urolig søvn fordi barnets tarme skal nedbryde føden og det kan derfor virke modsat hensigten. Jeg vil derfor i foreslå jer at I forsøger at øge indtaget af mad og mælk om dagen.
En plan kan se således ud:
Tidlig morgen 05-06: Amning i jeres seng og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop
Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, ristede rugbrødsbjælker, agurke stænger eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur mellem 13-14
Eftermiddag 16: Frugtmos og igen lidt frisk frugt i hånden, vand af kop
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, mere og mere udgangspunkt i jeres mad, lidt sovs og mad der smager af noget, brødskorper i hånden. Vand af kop.
Puttes til natten med amning 19.30 (eller evt. flaske)
Sen aften 23-24: Ammes (eller evt. flaske)
Nat 24-05/06: Så vidt muligt ikke amning midt nat mere
Hvis I følger ovenstående plan så burde det ...
... ikke være et ernæringsmæssigt behov at vågne om natten, men handler mere om motorisk uro og I har ganske ret i at der godt kan være tale om lidt begyndende separationsfase, da jeres datter er meget fremmelig motorisk, hvis hun allerede nu gør tegn til at kravle.
Det vil om natten være rigtig fint hvis I kunne forsøge at hjælpe hende med at skifte stilling, blive lagt rart igen og atter få dynen omkring sig, evt. en hånd at holde i osv. så hun føler sig tryg og hjælpes til at holde sammen på sig selv. Men så vidt muligt undvære amning.
I kan naturligvis godt forsøge med en flaske og det kan godt være far som i første omgang forsøger sig, da han ikke forbindes med amning. Det kunne evt. være sen aften omkring midnat, hvor hun sandsynligvis vil kunne spise den mere eller mindre i søvne og mor vil således kunne gå lidt tidligere i seng nogle dage og vil således have mulighed for at få lidt sammenhængende søvn.
Hvorvidt I vil forsøge med vælling eller mme er op til jer. Vælling kan mætte lidt mere, men igen er det ikke sikkert og vælling er ikke noget man skal give... Måske kan hun lide smagen og måske kan hun ikke - der er ikke faste regler på dette punkt.
Jeg håber min plan giver jer en idé om hvordan I kan få hende fyldt lidt ekstra op med både mælk og mad i løbet af dagen, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
Rød numse
De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.
For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.
Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet