Annonce

Annonce

Svar: Søvn og lift


23. april 2008

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maiken

Tillykke med din lille datter:o)

Min umiddelbare tanke er at din datter har brug for lidt hyppigere amning end du lige nu tilbyder hende. Du fortæller at hun om dagen udenfor, nogle gange godt kan tage et langt søvnstræk på 4-6 timer. Du fortæller også at hun bliver ammet kl. 6-7, kl. 9-10 - herefter putter du hende og så ammer du hende igen kl. 16-18... er det korrekt? Det vil sige at hun ikke ammes mellem kl. ca 10 og kl. 16-18? I givet fald er det mælk og hyppigere amning hun har behov for.

Det vil være rigtig godt, hvis du forsøger en rytme, hvor du starter med at amme hende fra det ene bryst, når hun vågner af en lur. Lad hende spise godt fra den ene side, lad hende spise til hun selv slipper og virker tilfreds, skift hende, leg med hende osv. og når hun så har været vågen 1-2 timer, så ammer du hende fra modsatte bryst, svøber hende og putter hende.

Det vil her være rigtig godt at tilbyde hende en sut og en sutteklud og det er rigtig godt at bruge et svøb og holde dig til at bruge liften. Netop liften er god at bruge fordi den giver hende fornemmelsen af at ligge i en lille hule, ligesom da hun lå inde i maven og den samme effekt har svøbet.

Det er naturligt at hun protesterer og vågner op igen, når hun lægges fra en varm favn ned i en kold seng. Nogle har derfor glæde af at lune sengen lidt ved f.eks. at bruge flonelslagner, som kan virke lidt varmere end almindelige bomuldslagner.

Det er helt naturligt for hendes alder at blive ammet i søvn og det er fint at ...


Annonce

... du derfor ammer hende lige inden hun skal sove. Det kan hjælpe jer at svøbe hende inden amning og så amme hende imens hun er svøbt, på den måde vil hun ikke mærke at hun bliver flyttet fra favn til lift på samme måde. Det er synd for hende, hvis hun sover godt og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver forskrækket fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt.

Derfor vil det nogle gange lykkes at flytte hende inden hun falde i dyb søvn. Så hun lige når at følge lidt med i at hun puttes i liften. Læg mærke til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Når øjnene begynder at kører rundt i hovedet og hun ikke kan holde øjenlågene oppe.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Stille og roligt putte hende fra din favn ned i liften, hun er stadig svøbt og du erstatter brystet med en sut. Stå lidt med hænderne på hendes krop, så hun fornemmer at du stadig er der og prøv også at svinge liften lidt frem og tilbage stille og roligt, så hun vugges og hjælpes til ro.

Mit råd er altså at du forsøger at amme hende mere, at du gør det tilladt at amme hende i søvn, simpelthen fordi hun ikke er ældre end hun er og at du så forsøger med sut og svøbning at få hende puttet i liften. Prøv med en rutine, hvor hun ammes både når hun vågner af en lur og ammes fra modsatte bryst når hun atter skal sove.

Rigtig meget held og lykke med hende fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce