Annonce

Annonce

Svar: Spiser ikke nok


21. april 2008

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Nogle børn kan fint finde ud af både bryst og flaske, andre børn foretrækker flasken og sådan må det så være .. hos jer lyder det som om at I alle et eller andet sted er okay med, at give flaske nu og det er helt fint.

Før var det naturligvis frustrerende at du ikke viste hvor meget mælk din dreng egentlig fik hos dig, nu er det frustrerende at du ved, hvor lidt han egentlig spiser ... Men du må forsøge at holde fast i at han er glad og tilfreds, mere end du har oplevet længe og det er jo et stort plus for jer alle:o)

Det lyder dog som en rigtig god idé at begynde med lidt skemad og det vil være fint at du starter med 4-5 tsk en gang dagligt. I takt med at han begynder at spise mere, større mængder, så kan du begynde at give ham 2 gange dagligt. Det vil sige at det er bedre at give ham 3/4 dl. 2 gange dagligt end 1½ dl. på en gang, hvis det viser sig at han kan spise så meget. Ved siden af skemaden kan han få lidt vand af kop.

I første omgang skal du lave en ren grød af ris, majs, hirse eller boghvede, som du som sagt øger indtaget af stille og roligt. Du kan variere smagen lidt med en lille smule frugtmos som topping og omkring 5 måneders alderen vil det sandsynligvis passe fint med lidt grøntsagsmos om aftenen. Grøden til frokost bibeholder du, så han får noget han kender og så kan du forsøge at introducere lidt grøntsagsmos om aftenen, lavet af de grøntsager I andre spiser. Det kan være mos af kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli og squash du starter med. Igen vand af kop eller lille snapseglas at drikke til.

I alt hjemmelavet mad skal der tilsættes en tsk fedtstof med mindre du laver maden 100 pct på modermælkserstatning. Hvis du vælger at købe de industrielle produkter, så behøver du ikke tilsætte ekstra fedt. ...


Annonce

... Det er en god idé at du bruger forskellige typer fedtstof. I en grød smager smør, kærgården og andre blandingsprodukter ofte bedst, hvorimod til en grøntsagsmos kan du også godt bruge lidt olie, plantemargarine og lignende.

Det er derudover en rigtig god idé med nogenlunde faste tider for dagen og lidt struktur for hvornår du giver skemad, hvornår du giver flaske og hvornår du putter din søn. Det at tingene ligner hinanden giver tryghed, børn elsker genkendelighed og små ritualer og samtidig så er det med til at give dig lidt mere overblik og du undgår at presse ham med flasken for tit.

En alderssvarende plan kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske med mme og sover lidt videre

Formiddag 9-9.30: Flaske med mme og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Forsøge med lidt grød af ris, majs, hirse, boghvede, evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.

Puttes til middagslur med en flaske mme omkring kl. 13


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 16-16.30: Flaske med mme

Sover sin 3 lur

Aften 18: Når I når til 2. måltid skemad, så kan I her forsøge med lidt grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Puttes til natten med en flaske mme eller vælling mellem 19-20

Sen aften 23-24: Flaske med mme eller vælling - må meget gerne spise denne i søvne og det er en god idé netop for at øge indtaget af mælk.

Nat 24-06: Evt. flaske, det afhænger af behovet. Hvis han sover, så lad ham sove, men hvis han vågner kl. 03-04 og har brug for sin mælk, så skal han have den.

Hvis du følger denne plan så får du tilbudt din dreng flaske løbende hele døgnet rundt og så må du tro på at han tager, hvad han har behov for. Ved siden af får du så tilført ham lidt ekstra energi via maden.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce