Svar: Ohh den frustration
Kære Rikke
Det er naturligvis vigtigt at I forsøger at hindre at jeres dreng slår hoved i gulvet, han må ikke gøre skade på sig selv eller andre, så er I nødt til at holde ham, for at få ham rolig. At hamre hovedet i et klinkegulv, må gøre rigtig ondt o det lyder også som om at han et eller andet sted har fundet ud af det, men han bliver stadig så frustreret at han ikke kan styre sig selv, og her må I forsøge at stoppe ham - altså stoppe ham før han når så langt ud.
Når børn som jeres dreng får fortvivlelsesanfald, så er det ikke fordi han er uartig men fordi han er skuffet og rigtig ked af det. Ikke kun når I siger nej, men generelt, når han føler at verden går ham imod, når noget driller, når noget ikke vil som han gerne vil. Her har han brug for en medlidende reaktion fra jeres side, han skal tages op i jeres arme, han skal holdes om og hjælpes til at falde til ro.
Han vil højst sandsynligt ikke være i stand til at lytte særlig meget til jer lige til at begynde med, eller i stand til at tale eller i det hele taget slappe af - han kan kun give udtryk for sine følelser ved at sparke, græde og vride sig rundt.
Forsøg i første omgang om I kan undgå at han kommer dertil. Når du fornemmer at noget er ved at irritere ham så meget at han ikke ...
... længere magter det, så prøv om du kan aflede ham. Få ham på andre tanker, igang med at lave noget andet.
Hvis han så alligevel får et anfald af fortvivlelse så forhold dig roligt og tal til ham stille og roligt: "Lille skat, så Niklas, tag det roligt, sååå, mor er lige her" eller hvad du nu kan sige. Hold om ham, så han mærker din krop, din varme og din ro tæt på sig.
Nogle gange kan du måske i starten ikke få lov at tage ham op så må du i stedet sætte dig ved siden af ham, tale stille og roligt til ham og så forsøge at nusse ham lidt. Måske får du lov til at røre hans fødder, holde ham i hånden, ae ham på ryggen eller stryge dine hænder igennem hans hår - det er forskelligt, hvad børn vil lade en gøre. Men stille og roligt får du lov til at røre mere og mere ved ham og stille og roligt kan du få ham op på dit skød, holde om ham, vugge ham stille og tale roligt til ham. Her skal du så vise at du godt kan rumme det og bekræfte overfor ham at du godt ved hvordan han har det "du blev bare så ked af det". Nusse og putte med ham til han atter har samling på sig selv.
Rigtig meget held og lykke fortsat, håber mine tanker hjælper dig lidt videre. Frustrationen kan I desværre ikke undgå, men det er vigtigt at han kommer igennem sine 'anfald' på en god måde:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. juli 2025 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Jeg har brug for et godt råd til, hvordan vi forbereder vores...
17. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Kære Helen Beklager at jeg skriver igen, men du giver så utrolig gode og...
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Håndudmalkning
Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.
- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.
- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.
- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.