Annonce

Annonce

Svar: Stadig problemer med den søvn


13. april 2008

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sara

I skal være opmærksom på at Emil måske nu begynder at have behov for at bevæge sig mere, have behov for mere plads omkring sig når han sover. I skal også være opmærksom på at han drømmer mere og at han i søvne kan klynke, sige lyde, smågræde, smaske osv. uden at det behøver være et udtryk for at han er sulten eller har brug for at blive taget op.

Hans motoriske udvikling gør at han nu begynder at bruge sig selv mere fysisk. Han triller omkring og øver sig på dette om dagen når han er vågen, men også om natten når han sover. Det er godt at I er hjemme hos ham, så I kan tumle med ham om dagen og få en masse krudt brugt - han skal virkelig bruge sig selv så meget som muligt, og derfor skal I hjælpe ham med at trille, I skal svinge ham og tumle med ham:o)

Det kan være fornuftigt nok at svøbe ham, men det kan modsat også være en hæmsko for ham. Det kan derimod nogle gange være en fordel at lade ham trille lidt rundt om natten, lade ham forsøge at finde en stilling som er rar at sove i. Nogle børn begynder f.eks. at synes om at sove på maven og det er helt okay, når de begynder at kunne vende sig selv. Hvis han så fortsat sover på maven, når I selv går i seng, så kan I hjælpe ham med at blive lagt på ryggen eller siden der. Men det kan som sagt være godt at lade ham selv forsøge sig, selv finde en stilling der er god at sove i.

Igen kan han så på grund af sin motoriske uro også få sig lagt i en stilling som han endnu ikke mestrer at komme væk fra og her har han så brug for at I hjælper ham med at blive lagt rigtigt, få dynen om sig igen, få en lille finger ...


Annonce

... at holde om eller lignende, hvorefter han så atter lader roen kommer over sig og falder i søvn.

Det hjælper nogle gange hvis barnet har mulighed for at blive lagt på eget værelse. Når man ligger sammen, så er der en risiko for at vi forældre reagerer en lille smule for hurtigt og at barnet ikke får lov til at tumle nok omkring. Det er jo netop ikke alle lyde der skal reageres på.. men det er svært at vurdere, når man er halvsovende, det ved jeg godt:o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis I er nødt til at sove sammen, så kan I også forsøge om lidt lyde, små faste sætninger vil hjælpe jer. Hvis I indfører nogle faste ord, som I siger, når jeres dreng skal trøstes, falde i søvn eller lignende så kan I gentage disse ord og på den måde vil han måske falde til ro. Nogle børn har altså bare brug for at høre at man er der, et stille "så mor er lige her, natnat" og han sover videre igen...

Hans frustrationsgråd om natten kan således handle om at han bliver lagt i en stilling, som han ikke kan komme væk fra og at han har brug for hjælp til at blive lagt rigtigt. Det kan også handle om at han drømmer og har svært ved at sove på grund af alle sine tanker og drømme og så kan det også handle om at han egentlig ikke har behov for hjælp, men småklynker i søvne som en del af drømmene og skal have lov til at ligge for sig selv og komme videre i søvnen - det afhænger meget af hvordan gråden lyder, hvordan I skal reagere.

Jeg håber mine tanker hjælper jer lidt videre på vej, Emil spiser og drikker flot - han vågner helt sikkert ikke fordi han er sulten, det er et udviklingsspring som påvirker søvnen i øjeblikket:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce