Svar: Røde krystaller i bleen og problemer med putning.
Kære Tina
Rigtig dejligt at høre at du har kunne bruge mine tidligere råd:o)
Din dreng bør ikke have urinkrystaller i bleen med en alder han har og hvis du har oplevet det mere end en gang, - det lyder som om at det er set 4 gange, så synes jeg du skal tale med lægen om det. Det kan naturligvis godt handle om væskemangel, men ud fra den plan du har sendt, så burde det ikke være dette. I stedet tænker jeg at han måske kan have fået en blærebetændelse... Du kan købe et urinprøvetagningssæt på apoteket, så kan du opsamle lidt urin i en pose i bleen og aflevere prøven hos lægen.
Hvis der har været lidt afføring i bleen, så kan de røde spor også stamme fra en lille rift fra endetarmen. Det er ikke usædvanligt at børn i forbindelse med lidt hård mave eller lidt grundig vask kan blive lidt hudløse og få en lille rift ved endetarmen, som det så kan bløde lidt fra.
Med hensyn til søvn og putning, så kan jeg godt forstå du synes det er for meget at bruge 1½ time eller mere på at få ham til at sove om aftenen. Når jeg ser din plan for dagen så tænker jeg at det simpelthen er hele døgnrytmen I skal forsøge at skubbe. I kan ikke bare flytte på tidspunktet for nattesøvn, men I er nødt til at flytte lidt hele dagen, for at mærke effekten i sidste ende.
Vores soverytme er helt synkroniseret med vores kropsrytme, stigning og fald i temperatur, blodtryk, hormoner osv. Den rytme vi har kaldes for den cirkadiske rytme. Der er forskelige ting som spiller ind på denne rytme, blandt rutinerne for dagen, morgenmad, frikosten osv. Det passer til vores rytme at starte dagen med en bolle eller noget grød, den varme mad med kød og grøntsager forbinder vi normalt med aftensmaden osv. ligesom vi også forbinder lys med at være vågne og mørke med at skulle sove.
Man kan derfor godt forsøge at ændre lidt på dagens rytme i håb om at det vil give en bedre søvnrytme. Man kan naturligvis ikke lave fuldstændig om på sig selv eller på ...
... sine børn, således at nogle vil være A-mennesker og andre B-mennesker, men man kan godt gøre nogle ting, som hjælper til en rytme, der passer bedre i dagligdagen og I kan således godt gå ind og gøre noget for at ændre lidt på måden jeres dreng sover på.
Måden man gør det på er som sagt ved at forsøge at ændre tidsplanen for hele dagen og ikke kun for aftenen. Det er altså den komplette dagsrytme, som du skal ændre på. Din dreng skal spise, sove, puttes osv. lidt senere dagen igennem end han bliver lige nu. Ved stille og roligt at indføre nye tider for netop søvn, mad, leg osv. påvirker du hans rytme og kan på den måde ændre på den. Det betyder i praksis at du skal gå ind og flytte tiderne med ca 15 minutter hver dag. Hvis du putter ham kl. 19.30 den ene dag, så er det 19.45 den næste dag. Hvis du putter ham til morgenlur kl. 8 den ene dag, så er det 8.15 den næste dag osv. Altså flytte det hele med et kvarter hver dag.
Det tager tid og du skal regne med at der går 14 dage inden du begynder mærke en forskel, holder jeres rytme vil du dog også ofte kunne se at det på sigt virker. Du skal være opmærksom på at det ofte er sådan at børn vil vågne om morgenen tidligt i lang tid - det er som om at morgenvågningen hænger lidt efter og ikke ændrer sig helt i takt med det andet. Men i takt med at de øvrige tider ændrer sig så flytter tidspunktet for opvågning om morgenen sig også.
Ved at få flyttet hans lure igennem dagen, så vil han kunne springe sin sene powernap over og han vil kunne nøjes med to lure dagligt og vil kunne komme ind i en god og bedre rytme for jer alle - vil såleds også være lettere at putte om aftenen. Du skal være opmærksom på at det er vigtigt at I holder samme rytme uanset om det er weekend eller hverdag.
Det er amningen inden middagslur du skal fjerne nu, så han fremover bliver ammet tidlig morgen, aften og sen aften:o)
Rigtig meget held og lykke, håber mit svar hjælper dig videre:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.