Annonce

Annonce

Svar: Puttemetode - 13 mdr.


30. marts 2008

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jane

I skal naturligvis være opmærksomme på at Malte spiser og drikker, hvad han har behov for i løbet af dagen. I skal også være opmærksomme på at hans søvnrytme måske er ved at ændre sig. I 12-18 måneders alderen begynder de fleste børn at kunne nøjes med kun en lur dagligt - tidspunktet for hans søvn om dagen og hvor meget han sover om dagen kan derfor godt spille ind på hans parathed til at komme i seng om aftenen.

Det kan godt være at han fortsat har behov for 2 lure i løbet af dagen, at han netop på grund af de nye rutiner (pasning af andre) bliver mere træt og derfor har brug for sine lure - men så kan det være at han skal puttes lidt senere om aftenen. Det kan modsat også være at han er ved at være parat til kun en dagslur og så skal puttes lidt tidligere om aftenen... hvordan sover han egentlig om dagen?

Det er helt alderssvarende og normalt at Malthe søger fysisk kontakt mere nu end tidligere. Her i 13-15 måneders alderen har mange børn en periode, hvor de er lidt mere tryghedssøgende og kan virke lidt morsyge, lidt mere pjevsede og lidt svære at stille tilpas. Det er ofte også i denne alder at de begynder at have lidt vægring mod at lægge sig til at sove. Det er dog vigtigt at holde fast i gode sovevaner nu, for i takt med at Malthe bliver ældre, ofte omkring 1½ år, så kommer der en ny urolig periode og jo bedre sovevaner I får skabt nu, jo bedre kan I komme igennem den næste periode:o)

Det er meget svært at finde balancen mellem at give Malthe den tryghed han har behov for og det faktum at der også er visse regler der skal følges, at han skal lære at sove selv, falde i søvn i ...


Annonce

... sin seng. Hvis han er dybt ulykkelig, klynger sig til jer osv. så skal I naturligvis sidde hos ham og berolige ham. Men hvis det handler mere om protestgråd og utilfredshed med at dagen slutter nu, så er det okay at du forsøger at gå fra ham. Putter ham, beroliger, betrygger osv. med så går kortvarigt, for så igen at vende tilbage. Jeg ved at I har talt om 'se-til-metoden' før.

Stiger han ud af sengen, så må han følges tilbage igen og igen ... og igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kan overvejes hvorvidt det er hensigtsmæssigt at hans seng står sammen med jeres nu, det afhænger helt af hvordan han motorisk klarer at kravle ind og ud, komme fra den ene seng til den anden, ned på gulvet osv... Har I mulighed for eget værelse til ham eller skal I sove sammen? Han er jo nok lige lille nok til at få en juniorseng, men måske en stor madras på gulvet en periode ville være en idé. Så kan I sidde hos ham (ikke ligge ved siden af ham) men sidde ved siden af ham, læse en historie højt. Det er et krav at han ligger ned når der skal læses, fordi det er sådan han skal sove. Og herefter siger I så godnat, fortæller ham at I er der, passer på ham, at han trygt kan sove osv. og så går i.

Mit råd til jer idag er derfor at I ser på sovemønsteret generelt. Hvordan Malthe sover om dagen og om det er tidspunkter for putning, varighed af søvn osv. I skal se på. Og så tænker jeg også at I skal forsøge at indføre et nyt putteritual på en eller anden vis, hvor I samtidig med at I er søde, nærværende og kærlige også forsøger at være konsekvente om at han faktisk skal sove.

Jeg håber I kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce