Annonce

Annonce

Svar: Grød uden komælk


28. marts 2008

Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Heidi

Som sundhedsplejerske arbejder jeg ud fra sundhedsstyrelsens retningslinjer og det er ud fra disse at jeg rådgiver dig:o)

Med hensyn til allergi, så skriver sundhedsstyrelsen: "Spædbørn, hvis forældre og/eller ældre søskende har/har haft sikker allergisk sygdom (astma, høfeber, børneeksem, fødevareallergi) evt. kombineret med forhøjet navlesnors IgE, har en øget risiko for at udvikle allergisk sygdom. Flere undersøgelser har vist, at man hos børn med særlig risiko for allergiudvikling kan nedsætte, men ikke fjerne, risikoen for udvikling af fødevareallergi, hvis børnene ernæres udelukkende med modermælk og/eller højt hydrolyserede modermælkserstatninger i de første 4 levemåneder" .... "Der er ikke dokumentation for effekt af diæt til barnet efter 4-måneders-alderen". (Citat, Anbefalinger for spædbarnets ernæring, sst. 2005)

Det betyder altså at du når din datter er 4 måneder gammel godt kan begynde at tilbyde hende almindelig modermælkserstatning og at du fra den alder også kan begynde at tilbyde hende skemad - hun kan på det tidspunkt ernæres ligesom alle andre børn og behøver ikke længere diæt.

Hvornår du skal begynde med skemad afhænger så helt af hvornår hun i øvrigt virker parat. Det er lidt usædvanligt at hun kan nøjes med kun at spise 4 gange dagligt, når hun ikke er ældre. De fleste børn vil have behov for 6 flasker i døgnet for at være dækket ind og I er meget priviligerede i den retning:o) Det er også meget flot at hun sover så godt om natten.

Da hun vejer 6 kg, så vil det være helt okay at hun får mellem 1000-1200ml mme dagligt, hvis det er sådan hun trives bedst. Til børn der spiser meget store mængder erstatning, altså mere end ovennævnte, så vil det være en fordel at skifte over til at give lidt tilskudsblanding, som kan mætte lidt mere. I alderen 4-6 måneder anbefales det at man max giver 2 flasker tilskudsblanding dagligt (400ml), resten bør fortsat være almindelig modermælkserstatning.

Hvis hun begynder at få hyppigere opvågninger, har svært ved at blive mæt på modermælkserstatning, virker til at have behov for noget mere, så skal du også se på hvordan hun er motorisk. Hun ...


Annonce

... skal kunne holde hovedet selv, dreje hovedet bevidst efter maden, åbne munden når du nærmer dig med skeen (d-dråberne giver et meget godt billede af dette) osv. Det er vigtigt ikke at starte før hun er helt parat, modsat skal man heller ikke starte alt for sent.

Sundhedsstyrelsen skriver her: "Det er barnets udvikling og parathed, der er afgørende for tidspunktet for introduktion af overgangskost. Flere udviklingsmæssige hensyn spiller ind: Ernæringsmæssige behov, den fysiologiske modning og spiseudviklingen. Overgangskosten bør ikke introduceres før 4-måneders alderen, fordi barnet ikke fysiologisk er modent til anden mad end modermælk eller modermælkserstatning før dette tidspunkt. Tilvænning til skemad må på den anden side ikke påbegyndes meget efter 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at få barnet til at spise en varieret kost." (citat, "Anbefalinger for spædbarnets ernæring", sst. 2005).

Så mit råd er derfor at du bibeholder Nutramigenen indtil videre og så kan du stille og roligt gå over til almidelig modermælkserstatning når din datter bliver 4 måneder gammel. Du kan overveje at skifte over til Nan H.A. som har delvist hydrolycerede proteiner. Det giver ikke samme forebyggelse som Nutramigen, men har trods alt en effekt og det kunne være en god løsning for jer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Tidspunktet for skemad må du prøve at finde og når du begynder kan du lave skemaden selv eller købe de industrielle produkter. Der er som udgangspunkt ikke behov for speciel diæt her, med mindre din datter har mælkeallergi, men det finder du først ud af når du begynder at give hende mælk...:o)

Med hensyn til industriel grød, hvor man selv skal tilsætte mælk, så har Hipp haft en sådan risgrød. Men den er desværre blevet taget af markedet for nogle år siden, da den ikke solgte nok... :o(

Du kan også købe Sinlac Specialgrød der er fri for komælksprotein og laktose. Det kan anvendes til børn fra 4 måneder med komælksallergi samt til børn med laktoseintolerance
og det sælges på apoteket ligesom Nutramigen. Det kan også være den du har hørt om.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre og skaber lidt klarhed, rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce