Svar: Uro i maven - 1 mdr.
Kære Janet
Et stort tillykke med jer alle, hvor er det dejligt at høre at I har fået en lillesøster og at I alle har det godt:o)
Du kan godt forsøge med grøn allomin for at se om det vil gøre en forskel på din datters mave. Du kan også forsøge med Nan H.A. som har delvist hydrolyserede proteiner og måske derfor nemmere optages af din datter mave-tarmsystem. Hun kender jo nan og kan tilsyneladende godt lide smagen af det... Men forsøg dig frem, det er helt okay.
Nogle familier vælger også at bruge den grønne allomin delvist, sådan at forstå at de f.eks. kun giver 2 flasker dagligt af den og så resten noget andet, så synes de det fungerer bedst... Nogle børn reagerer så på at man skifter imellem de forskellige fabrikater, for andre betyder det ikke noget, det passer dem fint. Der er desværre ikke noget fast at følge her.
Med hensyn til ondt i maven og mavekneb, så skal du være sikker på at hun får bøvset godt. Både når hun ammer og når hun spiser af flaske, skal hun jo trække vejret og det er naturligt at hun sammen med madindtaget får slugt noget luft. Den luft skal hun enten af med som en bøvs bagefter og kommer hun ikke det, så vil den passere igennem tarmsystemet og komme ud som en prut. Nogle børn er rigtigt gode til at bøvse og andre har sværere ved det. Da hun har svært ved at få luften igennem systemet, så prøv at hjælpe hende med at bøvse.
Når hun skal bøvse så er det vigtigt at hendes ryg er strakt og at armene/skuldrene er lidt løftet - jo mere lige hun holdes, jo lettere vil luften kunne finde vej op. Derfor er det vigtigt at hun, når I sidder med hende, endten kommer så højt op at hænge over skulderen at hendes arme ligger oppe på jeres skulder. Alternativt kan I sidde med hende foran jer på skødet, støtte hende ved at holde jeres hænder rundt om livet på hende/holde hænderne under hendes armhuler, så hun igen får ryggen strakt ud og armene løftet en lille ...
... smule.
Når I sidder med hende hen over skulderen, så lav også nogle små lette klap på ryggen af hende, ligesom for at hjælpe luften den rigtige vej. Gør det også til en vane at bære hende, hvor hun ligger med maven på jeres underarm og gør det generelt til en vane at hun skal ligge på maven når hun er vågen. At ligge på maven hen over ammepuden kan f.eks. hjælpe hende rigtig godt.
Det vil være en god idé at du giver hende lidt mavemassage og at du cykler med hendes ben. Det kan også hjælpe at give hende et lunt bad, fordi hun slapper af i kroppen, når hun ligger i den varme vand og det kan også hjælpe at lave et lunt omslag og putte rundt om hendes mave. Her kan du tænde ovnen på 90 grader, folde en stofble i ca 15 cm tykkelse, rulle den sammen som en roulade og lægge den på risten i ovnen i ca 15-20 minutter. Tag den ud og rul den rundt om livet på hende uden på hendes bodystocking og put hende så i dynen. Pas dog på med overophedning!
Læg hende også på puslebordet, sørg for at der er lunt og brug evt. føntørreren på hendes lille numse, det kan også nogle gange gøre at barnet slapper af og får lidt ro i maven.
Du skal også overveje om hun vil have glæde af at få en sut. Netop det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken og netop det at få hjælp til at få maden igennem systemet på denne måde uden at fylde ekstra mad på (som man jo gør, hvis man lægger til brystet eller giver flaske) kan faktisk også ofte give barnet lidt ro i maven. Sutten skal naturligvis først bruges, når du er sikker på at hun har fået, hvad hun behøver af mælk:o)
Vær også opmærksom på at nogle børn reagere på d-vitamin dråberne. Hvis du tænker at der kan være en sammenhæng mellem hendes indtag af dråber og hendes mavekneb, så kan I skifte til ACD-dråber som er opslæmmet i noget andet og derfor ikke giver samme problem.
Håber du hermed er hjulpet lidt videre, rigtig meget held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Moderkage
Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.
Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.