Annonce

Annonce

Svar: Bliver man nogensinde frisk igen?


4. marts 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Camilla

Når vi sover så gennemgår vi forskellige faser i søvnen. Man starter med at være døsig (det er fase 1), så går man over i let søvn (fase 2) og når man når til fase 3-4 så er i det der kaldes for dyb søvn. Hvis man måler de elektriske impulser i hjernen, så kan man se at de er meget langsomme under den dybe søvn og samtidig bliver du fysisk mere og mere afslappet, sover dybere og dybere. Det er især den dybe del af søvnen, som man regner med er vigtig for at vi fungerer bedst næste dag.

Ind imellem disse faser, første gang ca 1½ time efter vi er faldet i søvn, begynder det der hedder REM-søvn. Det er vores drømmesøvn. Den er vigtig fordi det er i drømme at vi bearbejder alle dagens oplevelser og man mener at REM søvnen spiller en meget vigtig rolle for vores hukommelse og vores indlæring.

Når vi sover så falder vores blodtryk, puls, vejrtrækningen bliver langsommere og temperaturen falder. Men vores hormoner stiger og det betyder at vi har et højere niveau af væksthormon, kønshormon osv. om natten og når vi sover. Søvnen er vigtig fordi vores krop opbygges, fordi vi bliver lidt klogere når vi sover, kroppen repareres.

Når man skal vurdere hvordan det er at sove godt, så er man nødt til at se på hvor længe man sover og hvordan søvnkvaliteten har været. Så selvom du har sovet længe, oplevet at få 5 timers sammenhængende søvn, så er det jo ikke ensbetydende med at disse timer har haft en god kvalitet. Hvordan du oplever dig selv dagen efter, hvordan dit overskud føles afhænger således af hvorvidt du har gennemgået alle dine søvnfaser og også hvornår du er blevet vækket i forhold til de faser du skal gennemgå. Det har således betydning om du vækkes i den lette søvn eller i f.eks. drømmesøvnen.

Jeg håber du kan bruge denne forklaring på hvorfor du ikke altid føler dig udhvilet, trods lidt mere sammenhængende søvn.

Med hensyn til ændring af søvnrytme, så er det noget Isabella stille og roligt skal ...


Annonce

... hjælpes til at få. Hun vil have en naturlig biologisk rytme og hvis den passer med din så er det jo godt, men generelt vil det være godt at hjælpe hendes krop til at lære at når det er lyst, så er vi aktive og i vigør, når det er mørkt, så er det nat og vi skal sove. Du kan således godt arbejde på at lære hende at der er forskel på nat og dag.

De fleste børn vil i 4-6 måneders alderen begynde at få lidt mere rytme og det er også i denne alder at du kan begynde at kigge lidt mere på klokken og skabe lidt mere struktur og regelmæssighed, faste rutiner omkring søvnen. Sådan at forstå at du arbejder på at hun skal sove 3 gange dagligt - en formiddagslur, en lur over middag, og en lur sidst på dagen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Fra 6 måneders alderen siger man at børn rent ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt om natten og du vil således her kunne hjælpe hende til at sove mere sammenhængende. Hun vil stadig have behov for mælk inden midnat og igen tidlig morgen, men midt nat behøver hun det ikke.

Med hensyn til hvornår du føler sig frisk igen, så er det jo meget forskelligt. Det afhænger helt af hvordan din datter sover og hvordan du selv har mulighed for at få hvile. Du har en vigtig pointe i det med vægt og vægttab - at bruge sig selv fysisk, få motion, gå nogle ture med barnevognen i den friske luft osv. er med til at din krop hurtigere restituerer sig efter fødslen. Men der er også mange andre faktorer som spiller ind, det har naturligt indflydelse hvordan man får sovet, hvordan man får spist, om man får brugt sig selv fysisk, om man har et barn som udvikler sig, trives og har de godt, om man selv føler sig som en god nok mor, om man psykisk selv har det godt osv.. Det er meget individuelt hvornår man som mor føler sig ovenpå igen.

Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke og dejligt at høre at børnelægen sagde at der ikke var problemer med blærebetændelse eller lignende - hellere undersøge en gang for meget:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce