Annonce

Annonce

Svar: Sut af silicone eller naturgummi?


25. februar 2004

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udstyr.

Hej

Sutter af silikone er lidt hårde, farveløse og gennemsigtige, hvor sutter af naturgummi (latex-sutter) er brune, bløde og elastiske.

Generelt kan man sige at sutter, som er lavet af silikone, er bedst til børn som endnu ikke har fået tænder. Da sutten er 'hård' er der nemlig riskiko for at barnet kan bide små stykker af sutten og derfor få disse stykker galt i halsen. en silikonesut skal derfor altid smides ud, hvis den har ridser eller mærker.

Sutter som er lavet af naturgummi, bliver udvundet af gummitræer og bearbejdet med forskellige kemikalier, der giver sutten en vis holdbarhed og brudstyrke. Men visse af stofferne bindes ikke i gummiet, hvorfor der er en risiko for at disse stoffer afgives i barnets mund, når barnet sutter på sutten. Det har derfor været diskuteret meget, hvorvidt sutter af naturgummi kan være allergifremkaldende.

En naturgummi sut er altid lys brun eller gullig i farven, når den er ny. Hvis sutten bliver mørk og fedtet skal den smides ud.

I en undersøgelse af sutter i "Tænk og Test" udtaler en læge at spædbørn ikke får allergi af et bruge en naturgummisut, mens producenterne ...


Annonce

... af de forskellige sutter hævder at disse er allergivenlige, fordi de indeholder mindre af de allergener som kan give latesx-allergi,- og hvem skal vi tro?:o)

Når jeg skal råde forældre i køb af sut, plejer jeg at sige at man skal forsøge sig med forskellige modeller, simpelthen fordi nogle børn foretrækker det ene fremfor det andet. Derudover synes jeg at det er vigtigt at vælge en sut, hvor skjoldet af sutten vender ud af, dvs. væk fra barnet mund. Der findes sutter på markedet, som slutter tæt omkring munden når barnet sutter, hvilket både kan give 'trykmærker' omkring munden, men hvis barnet savler meget, kan det også medføre at barnet får f.eks. en svampeinfektion. Derudover skal man sikre sig at sutten har en gribering og en størrelse der passer til barnet.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Sutter bør kogen en gang i døgnet og hvis sutten har væet på gulvet, bør den renses under rindende vand. Det er aldrig hensigtsmæssigt at rense sutten i egen mund, før man giver den til barnet, da dette medfører risiko for trøske eller svamp i barnets mund. En sut må heller ikke dyppes i sukker.

Håber at dette gav dig lidt mere overblik over køb af sut.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.

Natlampe

Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce