Annonce

Annonce

Svar: Ingen middagsmad


18. februar 2008

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Karin

Jeg kan godt forstå at du bibeholder flasken, det hører jo med til tanken "så får hun da noget", men nu hvor Anna er blevet et år, så synes jeg du skal fjerne de flasker. Start med at fjerne flasken om dagen og til sidst flasken inden hun skal sove.

Derudover tænker jeg at du skal give hende den samme mad som I andre spiser. Det vil være en rigtig god idé, at du tilbyder hende rester fra aftensmaden til frokost, når hun er hjemme og du kan også give hende lidt 'før aftensmad'. Det at hun i løbet af dagen har fået lidt forskelligt gør, at du ikke behøver være så opmærksom på hvor meget og hvad hun spiser om aftenen.

Det er ikke unormalt at børn ikke er særligt sultne på det tidspunkt, hvor maden står på bordet. Det er trætte og kan ikke rigtigt overskue at skulle have mad, samtidig vil de heller ikke hjælpes - hun er jo i en alder, hvor hun gerne vil selv. Det er frustrerende både for forældre og barn, men du er nødt til at prøve at slappe af omkring det og så sikre hendes indtag i løbet af dagen.

En plan for dagen ser således ud:

Morgen: Havregrød eller øllebrød, mælk af kop

Formiddag: Frugt, det kan være ½ banan eller anden frugt, 1 bolle med smør, vand af kop

Frokost: Rugbrød med forskellige rester fra aftensmaden, det kan være stykker af frikadelle, det kan være godt kogte pastaskruer, ...


Annonce

... lidt kogte ærter, majs, gulerod.

Eftermiddag: En portion yoghurt med rugbrødsdrys, frugt, bær, ½ bolle med smør, vand af kop

Før aftensmad: En tallerken med lidt grønt, det kan være lidt kogte ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt, avokado og lignende.

Aften: Aftensmad som er det samme som I spiser, kom ikke for meget på tallerkenen, da det virker for uoverskueligt og få hende til at lege med det i setdet for at spise det. Hjælp hende med en gaffel og giv hende mad som både er moset og mad som er i stykker - ganske lidt af gange og meget gerne adskilt. Det kan godt være at det kun er de gule majs, der glider ned den ene dag, næste aften er det så måske lidt pastaskruer og 3. dag er det lidt af frikadellen. Se på indtaget over hele dagen og se på indtaget over flere dage - ellers vil hendes indtag virke frygteligt spartansk. Og en sindsyg mor har hun jo ikke brug for:o) Mælk af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Kan evt. få en portion frugtgrød med mælk til dessert eller lidt grød, for at sove godt.

Flasken inden sengetid kan skiftes ud med en kop mælk og en banan...

Så ro på, lad hende få madro, tilbyd kun lidt af gangen og sørg for at det er om dagen hun dækkes ind. Jeg ved at dine hormoner også kører lidt i øjeblikket og det er helt okay at du føler det svært og opgivende, det skal nok gå:o)

Rigtig meget held og lykke:o) knus herfra.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce