Annonce

Annonce

Svar: Ændringer i rytmen


30. januar 2008

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sonja

Det lyder som om at det går rigtig godt med både Katrine og Christian og tidspunkterne for dagen med lure, tilbud om mad osv. lyder rigtigt fine og helt relevante. Jeg får indtryk af at det fungerer rigtig godt og derfor tænker jeg om du er blevet bedt om at ændre på noget inden de starte i dagpleje? Ellers kan dagplejer vel godt følge din plan?

Jeg kan forstå at du nu er begyndt at give lidt sødmælk, så jeg går ud fra at mistanken om at Katrine have mælkeallergi er væk? Jeg ser derfor heller ingen grund til at du giver børnene modermælkserstatning, med den alder de har nu, kan de fint få komælk og indtage deres mælkebehov via maden - så du kan stoppe med amme, når du føler dig parat til det. Det lyder fornuftigt at stoppe amning om morgenen først og så fjerne amningen inden sengetid til sidst. Det lyder som en rigtig god idé at stå op og tilbyde dem grød om morgenen og på den måde få dem væk fra amning.

Når jeg ser jeres dagsplan så tænker jeg også at de skal til at have mere rigtig mad, mere mad at tygge i, mad som kræver lidt mere af dem mundmotorisk.

Du spørger hvordan med middagslur og de fleste børn vil faktisk på et tidspunkt mellem 12-18 måneder kunne nøjes med en lur dagligt. Det er derfor spørgsmålet om børnene er ved at være parat til dette eller om det er for tidligt. Jeg tænker at umiddelbart vil to lure nok være at foretrække fortsat fordi de jo skal begynde i dagpleje. Her vil de skulle forholde sig til rigtigt mange nye ting og derfor også blive mere trætte. At regne med at de så kan nøjes med en lang lur, er nok for meget at forlange.. derfor tænker jeg at der kan arbejdes på en lur dagligt, når de er kørt ind. Dagplejer vil sikkert gerne være med til at forsøge dette.

Ofte finder man tidspunktet ved at børnene begynde at vægre sig mod at sove formiddagslur, de er simpelthen ikke trætte nok, vil heller følge med i verden og så sover de ikke. Men når de så puttes over middag, så sover de rigtig godt.

En plan for dagen med to lure fortsat og ingen amning kan se således ud:

Morgen 7.00: Havregrød, letmælk af kop

Formiddag 9-9.30 ½ bolle med smør, ost i stykker, ½ banan eller anden frisk frugt, eller evt lidt frugtmos, vand af kop

10.00 Puttes til formiddagslur, sover 1 times tid

12 Rugbrødsmadder med forskelligt pålæg, meget gerne rester fra aftensmaden, det kan være små stykker frikadelle, godt kogte pastaskruer, kogte ærter, majs, gulerod osv. Vand eller letmælk af kop

Puttes til middagslur mellem 13-14

Eftermiddag 15: Tilbydes en lille portion tykmælk, A38 eller lignende med lidt frugtmos, rugbrødsdrys, friske bær, banan eller anden frisk frugt, ½ bolle med smør, lidt marmelade osv. som nu. Vand af kop

Før aftensmad 16.30-17: Et fad med ...


Annonce

... forskelligt grønt, agurk, tomat, avokado, rød peberfrugt, maj, ærter, gulerod (dette fordi bør i jeres børn alder ofte ikke spiser så meget grønt til aftensmaden). De må også gerne få lidt frugt, ligesom du giver dem nu. Vand af kop

Aften 18: Mere og mere familiemad, ris, pasta, sovs, grøntsager. Giv både mos og jeres mad, - det kan være kartofler moset med sovs og stykker af frikadelle ved siden af, de må også gerne få boller i karry, pasta med kødsovs, hamburgerryg og stuvet spinat, madpandekager med lidt kogte grøntsager ved siden af osv. Altså hvad I nu får...

Det er helt fint med lidt frugtgrød med mælk på til dessert

19-20: Puttes til natten med en kop mælk og en banan.

Banan fordi det mætter godt og samtidig gør bananers kombination af hurtigt optagelige kulhydrater og lavt indhold af protein at de øger hjernens indhold af signalstoffet serotonin. Serotonin er med til at gøre barnet roligt og gør det lettere for barnet at falde i søvn. Sammen med banan og mælk, kan jeres børn så få en godnathistorie. Hele putteseancen skal således ændres, så I får skabt et helt nyt putteritual uden amning.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

I skal naturligvis være forberedt på at børnene naturligt vil protestere, fordi de vil savne brystet og den rutine I har omkring det. Men på sigt vil det være rigtig dejligt for dem at lære at falde i søvn, med jer siddende ved siden af og så få en godnathistorie...

Spørger man tandlægerne så skal jeres børn naturligvis ikke have mælk efter at de har fået børstet tænder... men nu er jeg jo ikke tandlæge og jeg tænker at de jo også er vant til at blive ammet efter tandbørstning og lige nu er der jo tale om en overgang. Stille og roligt vil de kunne få en tår vand sammen med deres godnathistorie.. Det synes jeg godt man kan forsvare.

Med hensyn til bad, så behøver de ikke blive badet hver dag, men kan bades efter behov. Det er jo kun hvis de smører sig ind i mudder eller sovs, har dårlig mave eller lignende, hvor et bad kan være rigtigt tiltrængt. Ellers bliver børn i den alder jo ikke så beskidte og så er det fint at bade efter behov.

Du skal ikke være bekymret over deres indtag af mælk, det lyder rigtig fint. Omkring mælk til børn over 1 år, så skriver sundhedsstyrelsens blandt andet: "Efter 1 år gives letmælk, ca. ½ liter om dagen. Det er ikke nødvendigt at komme op på hele mængden, men kosten lever nemmere op til det anbefalede indhold af vitaminer og mineraler, hvis den indeholder minimum 350 ml mælk eller mælkeprodukter om dagen. Det er derfor en god idé at lære barnet at drikke mælk af kop i løbet af andet
halve leveår." (Citat: Anbefalinger for spædbarnets ernæring 2005).

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke:o) Rigtig god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce