Annonce

Annonce

Svar: Dagpleje - dagsplan


29. januar 2008

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Cecilies mor

Nu hvor Cecilie er blevet 8 måneder, så vil det være rigtig godt, at hun begynder med mere familiemad, mere mad i stykker, rugbrødshapsere, godt kogte pastaskruer og lignende og det betyder også at hun nu skal til at ammes mindre.

Det betyder ikke at du ikke fortsat skal amme hende eller at du skal begynde at give hende modermælkserstatning. Du kan sagtens dække hendes mælkebehov med brystmælk og hun kan fint få vand af kop, når hun er hos sin dagplejer. Da hun ikke tager flaske, så er der ingen grund til at introducere hende for det nu.

Normalt vil 3-4 amninger være nok til at dække hendes mælkebehov nu og da jeg tænker du skal begynde at arbejde i normal dagvagt, så vil det således være rigtig fint at du tilbyder hende brystet tidlig morgen (dejlig måde at vågne på), eftermiddag (dejlig måde at sige hej på), aften (god måde at sige godnat på) og sen aften (for at sikre at hun ikke behøver vågne for bryst midt nat).

Når hun bliver 9 måneder gammel, så kan du begynde at tilbyde hende lidt tykmælk eller lignende om eftermiddagen og det vil så fjerne eftermiddagsamningen, så hun der kun ammes tidlig morgen, aften og midnat. Efter 10 måneder, så vil det være fint at du ammer hende 2 gange dagligt - tidlig morgen og aften.

Umiddelbart tænker jeg, at hvis du gerne vil aflevere hende 8.30, så vil det være relevant at hun får en portion grød hjemmefra, så kan hun i dagplejen få sit formiddags-mellemmåltid og sin frokost samt et eftermiddags-mellemmåltid, alt efter hvad tid hun bliver hentet.

En plan for dagen som passer til et barn på 8-9 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes

Morgen 7.30: Havregrød ...


Annonce

... eller flerkornsgrød evt. med frugtmos, vand af kop

Køres i dagpleje 8-8.30

Formiddag 9: Formiddagsmåltid, som er lidt frisk frugt, ½ bolle med lidt smør, ost i stænger eller lignende.

Frokost 11-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, grøntsagsmos med kød eller fisk ved siden af, tilbehør af aftensmaden, - små stykker frikadelle, godt kogte pastaskruer og lignende. Vand af kop

Puttes til middagslur mellem 12-13

Eftermiddag 15: En portion grød, frugtmos, ½ bolle med smør, evt. en lille portion tykmælk eller lignende, frisk frugt, vand af kop

Sen eftermiddag: Evt. amning (men denne udgår snart, det vil bare være dejligt for jer at mødes på denne måde lige i indkøringsperiode..)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: Mere og mere familiemad, noget i stykker og noget moset. Hun må få stort set alt, mos kartofler med sovs, lav også sovs til ris, pasta og lignende - hun må gerne få pasta bolognese, frikadeller og flødekartofler og lignende. De gammeldagsretter er tit gode til børn og hun har brug for at få det samme som jer. Vand af kop

Evt. en portion frugtgrød med mælk til dessert, nogle vælger også at give lidt grød som godnatgrød, så I er sikre på at hun har fået, hvad hun kan spise, vand af kop

Puttes til natten med amning 19.30-20

Sen aften 23-24: Amning

Nat 24-06: Bør ikke ammes

Jeg synes generelt at det er vigtigt at børn tilbydes små og hyppige måltider og da et formiddagsmåltid ofte består at frugt og lignende lette ting, så vil jeres datter fint kunne spise dette selvom hun har fået grød hos jer derhjemme og selvom hun får frokost allerede kl 11..

Håber ovenstående hjælper jer lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce