Svar: Sovevaner og ritualer
Kære Ida
Mange børn har behov for hjælp til at finde fysisk ro, når de skal sove og i den forbindelse vil det være helt okay at svøbe sit barn.
Det er dog korrekt at børn ikke skal svøbes hele tiden, da de har brug for at bevæge sig og udvikle sig motorisk; men det er der jo heller ikke tale om hos jer. Jeres datter bliver jo umiddelbart kun svøbt inden lur, men ligger ikke svøbt i løbet af dagen, når hun i øvrigt er vågen og har lyst til at lege og udforske verden.
Med hensyn til at svøbe generelt, så skal man også medtænke at barnet ikke må blive overophedet af risikoen for vuggedød. Derfor skriver sundhedsstyrelsen: "Barnet skal ikke svøbes eller pakkes tæt ind i dyner eller tæpper" (citat: Vuggedød kan forebygges, anbefalinger for sundhedspersonale 2006). Når det er sagt, så er det dog også almindelig kendt at små børn naturligt falder til ro, når de ...
... bliver svøbt, det minder om tiden i livmoderen, det giver dem tryghed. Derfor vil det være okay at svøbe barnet for at hjælpe barnet med at falde i søvn og når barnet så sover, så bør man lette på svøbet, så barnet kan komme af med evt overskydende varme og også bruge sig selv, bevæge sig under søvn, skifte stilling osv.
Med den alder jeres datter har nu, så synes jeg det fortsat er fint at I svøber hende, når hun skal hjælpes med at finde roen, men prøv om I stille og roligt kan begynde at slække lidt på svøbet, så det til sidst vil være nok bare med en dyne omkring sig. Det varer heller ikke længe før hun er så stor, at det vil være svært at svøbe hende og hvor hun også har brug for at kunne trille rundt og skifte stilling om natten. Det vil være godt at hun stille og roligt lærer at falde i søvn uden at være tæt svøbt.
Håber mit svar hjælper jer lidt videre.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.