Svar: Høj pige, men lav vægt
Kære Linda
Når man vurderer børns trivsel, så ser man naturligvis på hvordan de vokser - både i længden og i vægten, men man skal jo også se på hvordan barnet virker. Om jeres datter er glad, om hun har overskud, om hun går rundt, bruger sig selv rent fysisk, har energi og lyst til at udforske verden, om hun græder meget eller virker som en glad og tilfreds pige osv. Der er således mange faktorer at se på, når man skal vurdere, hvordan hun har det.
Det er, som du skriver, rigtig godt at give hende små hyppige måltider, hellere lidt og tit og at sikre hende naturlige fedtstoffer og proteiner. Du kan tale med lægen om hvorvidt det vil være relevant en gang imellem at tilbyde hende proteindrik. Det kan købes på apoteket, men man kan også lave det selv. Man ved at proteiner er vigtigt for væksten, men da hun stadig ikke er særligt gammel og da hun vokser rigtig godt i længden, så skal du drøfte det med lægen.
Generelt vil det være godt med smør på brøddet, sovs til maden osv. Jeg kan se at du giver hende grovboller og det er fint, men giv hende smør eller lignende på brøddet, det kan også være lidt smøreost eller anden smørbar pålæg. Du kan også give hende sødmælksprodukter, når du giver hende yoghurt og lignende, ligesom du også kan overveje om hun skal have sødmælk at drikke i stedet for letmælk.. på samme måde kan du med fordel vælge de lidt federe ostetyper - hun må f.eks. gerne få en flødehawarti :o)
Når man skal tilføre hende fedt, så må det også gerne være de flerumættede langkædede fedtsyrer. Det får hun gennem fisk og helst fede fisk. En makrel- eller sildemad kan f.eks. være en god ...
... idé.
Proteiner findes især i kød, indmad, æg og forskellige fuldkornsprodukter. Lad derfor din datter spise disse ting også. Hun må f.eks. gerne få hårdkogt æg og hun må også gerne få omelet og lignende. Sørg for at hun får protein på forskellig vis i løbet af dagen, både til frokost og til aften, så det ikke kun er om aftenen at hun f.eks. får kød og lignende, da hun er mest småtspisende der.
Du skal stadig tænke i sund mad og hun skal ikke have chokolade og kager, selvom nogen måske siger det eller kommer med kommentarer om at "hun er så slank at det kan hun sagtens tåle". Du skal bibeholde de gode og sunde spisevaner I allerede har, bare medtænke at hun skal have fedt og protein på en sund og naturlig måde. Vær opmærksom på at riskager, toastbrød og lignende ikke indeholder næring af særlig grad, men fylder rigtig meget op i maven... på samme måde vil for meget sukker også fjerne lysten til mad og for meget mælk vil også fylde og tage pladsen op for mere sufficient kost.
Du skal endelig ikke begynde at gøre et stort nummer ud af hendes spisning, hun er så bevidst nu at hun godt ved at hun ved at knibe munden sammen får en reaktion fra dig og meget hurtigt kan få al opmærksomheden på den måde. Så lad hendes mad tage udgangspunkt i jeres mad og server maden for hende, så hun kan spise det hun har lyst til, forsøg at give hende madro. Lad være at fokusere på hvor meget der ryger indenbords, men hold fokus på at lidt er bedre end ingenting:o)
Du kan overveje om hun skal til at have en multivitamintablet, knæk den i kvarte, så hun ikke får den galt i halsen. Fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Rød numse
De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.
For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.
Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.