Svar: Vågentid om dagen
Kære Dorte
Det er svært at sætte fast tid på, hvor længe børn kan være vågne, da det er meget forskelligt. Det afhænger også af hvor længe barnet sover af gangen, nogle børn sover jo en lang lur og kan herefter være meget vågne i flere timer, andre børn sover kun lure af 20 minutters varighed og bliver naturligt derfor også mere trætte.
Det varierer altså, så det skal nok passe at jeres datter nogle gange er putteklar igen allerede efter 1-1½ time og andre gange sagtens kan være vågen 3-4 timer. I er således nødt til at se på, hvordan hun virker, hvordan hun trives. Om hun græder meget, om hun virker overstimuleret om aftenen som tegn på at hun f.eks. skulle have sovet lidt mere.
Som regel vil man i takt med at barnet begynder på lidt skemad kunne få lidt mere fast rytme for søvn. Det er hensigtsmæssigt at skemaden gives på nogenlunde faste tidspunkt og ...
... således får man automatisk lidt mere fast dagsplan. Jeg siger ikke at I skal begynde skemaden allerede nu, men en plan kunne f.eks. se således ud:
Tidlig morgen 06: Amning/flaske
Formiddag 9: Amning/flaske
Puttes til formiddagslur ca kl. 10
Frokost 12: Evt. lidt grød, vand af kop
Amning/flaske og puttes til middagslur 13.30
Eftermiddag 16.30: Amning/flaske
Sen eftermiddag powernapper
Aften 20: Ammes/flaske og puttes til natten
Sen aften 23-24: Amning/flaske
Nat 24-06: Evt. amning/flaske x 1
Jeg håber at dette hjælper dig lidt videre, som tidligere skrevet er nogle børn jo meget vågne om aftenen og man kan således ikke putte børn i kasser. Men jeg håber alligevel at mit forslag til en dagsplan vil give dig en idé... Jeg skriver både amning/flaske, da jeg simpelthen ikke kan huske om du stadig ammer... Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Trøske
Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.
Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.