Svar: Madproblemer - igen
Kære Christine
Børn er forskellige og nogle børn spiser meget, andre spiser meget lidt. Grundet forskellige omstændigheder så begyndte I på skemad meget hurtigt og det kan godt være at det ikke har været tidspunktet for din dreng. Da han kun er 4 måneder gammel, så ser jeg ingen problemer i at du holder pause med skemaden i et par uger, ser om det hjælper jer til en bedre rytme, om du derved kan få ham til at spise lidt større mængde på flaske, og når du så fornemmer at tiden er til det, så kan du begynde med skemad igen..
Det er en fin plan for dagen og den du skal følge, når du atter vil tilbyde din dreng skemad, men lige nu tænker jeg at det er helt okay kun at give ham mælk og så se, hvordan han reagerer med det.
Det passer fint med ca 6 flasker i døgnet, det svarer til at han spiser ca hver 4 time og sådan må du prøve at give ham mælken. Hvis han om natten præsterer at sove et lidt længere stræk og således kan sove måske 5 timer, så må du i løbet af formiddagen prøve at give ham mad med lidt kortere intervaller så han atter kommer op på de 6 måltider dagligt.
Det er okay at han varierer sit indtag og nogle gange spiser mere og andre gange mindre. Børn som får flaske skal have lov til at flexe ligesom børn der får bryst og du må prøve at lade være med at fokusere på hvor meget han får. Når man giver flaske, så ved man jo præcist hvad barnet indtager, ...
... hvilket både kan virkeberoligende - så ved man at han i hvert fald ikke er sulten, - men også kan virke frustrerende, hvis man synes han spiser for lidt.
Det er meget svært at sætte mængde på, når man taler om et barn på 4 måneder. Man kan ikke rigtigt bruge udregningen om 1/6 af vægten mere og må ligesom prøve at skønne sig lidt frem. Som udgangspunkt synes jeg dog ikke at han skal have mindre en 750ml dagligt og han må gerne få mere. Så hvis du f.eks. kan få ham til at spise ca 130 ml 6 gange dagligt, så er det helt okay.. så hvad tror du han når op på?
Du er også nødt til at se på hvordan han tisser og hvordan han i øvrigt virker. Umiddelbart fortæller du jo om en dreng som er glad og tilfreds, han følger sin kurve og udvikler sig godt. Du skriver at han sjældent græder og at han er glad og mild... det er jo godt, så lyder det jo som om at han har det godt.
Jeg kan godt forstå at du synes det er svært at være alene med ham og du savner naturligvis en i hverdagen som kan bekræfte dig i at det du ser er okay. En at dele dine tanker med. Det er rigtig godt at du skriver til mig og jeg vil gerne svare på dine spørgsmål og hjælpe så godt jeg kan, men har du andre omkring dig som du kan bruge? Hvor er din sundhedsplejerske f.eks. og hvad med bedsteforældre, er du i mødregruppe osv?
Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Peanuts og børn
Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.
Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.