Annonce

Annonce

Svar: Rasende baby om aftenen


21. januar 2008

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Jenny

Mit umiddelbare mest oplagte bud er at jeres lille pige har svært ved at bearbejde alle de indtryk hun får i løbet af en dag og derfor meget hurtigt bliver overtræt og grædende om aftenen. Det er faktisk meget normalt for hende alder, at der kan være sådan en periode - ulvetimen kalder man det, og det kan komme i peroder, hvor børn er lidt mere følsomme end i andre perioder.

Nogle gange hjælper det at lægge barnet fra sig, lægge hende på maven hen over ammepuden, lægge hende på maven hen over lårene eller bare ligge på fars brystkasse. Ligge på maven, for det for det første så gør at hun ikke behøver tage øjenkontakt, men kigger væk - så I kræver ikke på den måde noget af hende. Men også fordi hun måske har lidt uro i maven og det at ligge på maven, så kan få hende til at slappe lidt af.

At ligge hos far kan være rigtig dejligt, fordi hun får nærheden og trygheden, roen er god for hende, og så lugter han ikke af mælk. Der er således ikke noget forstyrrende element der.

Nogle gange skal man også bryde den cirkel, den vane med pludselig at græde helt ulykkeligt og en måde at gøre det på kan være at give hende et lunt bad, få hende til at slappe af i badet og så tage hende op, give hende mad og så få hende puttet. Andre gange skal man bare lade hende være, forsøge at putte hende og så falder hun måske i søvn uden de store dikkedarer og atter andre gange må man gå lidt rundt med hende, vugge hende lidt, synge lidt for hende den samme sang igen og igen, så hun falder til ro ved den ...


Annonce

... monotone sang og rytmen.

Hvis hun virker til at have mavekneb og ondt i maven, så kan I evt. give hende en lille smule kogt vand med lidt sukker i. Blandingsforholdet 1 tsk sukker til 100ml vand og hun skal ikke have mere end 2-5 ml. Giv det evt på en lille sprøjte eller bare en tsk fuld og se om det får hende til at slappe af. Giv hende det sammen med en sut. Det er vigtigt at hun ikke får ret meget, da mælken er hendes hovedindtag, næringen som hun skal have og der er ingen næring i kogt vand, men nogle gange vil børn finde roen på denne måde, så det er et forsøg værd.

Hvis hun virker til at have ondt i maven, så kan mavemassage hjælpe. Her masserer man med to fingre rundt i små cirkelbevægelser i urets retning rundt om navlen. Evt. med lidt olie på. Det hjælper også at cykle med hendes ben og nogle gange hjælper det også at trykke børn under fødderne (mange forældre lærer sig teknikken med zoneterapi).


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Du kan også lave et lunt omslag og lægge om din datters mave, uden på bodystockingen. Fold en stofble så den er ca 15 cm i bredden, stryg den varm eller rul den sammen som en roulade og kom den i ovnen. Den skal ligge på en rist og den må ikke berøre ovnens sider, sæt ovnen på ca 90 grader og lad "rouladen" ligge i ovnen ca 15 minutter - rul den ud og svøb den om din datters mave.

Du skal naturligvis sikre dig at hun ikke bliver overophedet osv. men varme kan hjælpe hendes tarme til at slappe af.

Jeg håber at ovenstående hjælper jer alle 3 lidt videre og giver jer lidt ro om aftenen:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce