Annonce

Annonce

Svar: Stadig meget vågen om natten - nye tiltag?


14. januar 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Louise

Det er prisværdigt og rigtig godt at du har ammet så hyppigt, og hvis det har øget din mælkemængde så er det godt, effekt har det dog ikke haft og derfor synes jeg det lyder relevant at du begynder at tilbyde din datter noget mere og andet end modermælk.

Du skriver at det har betydet meget for dig at amme fuldt ud til hun er 6 måneder - hvordan har du det så med at skulle give noget andet, hånden på hjertet? Jeg spørger fordi du også kan overveje om du vil malke ud, både for at stimulere til mere mælk, men også for at du så kan supplere din datter med din mælk på flaske. Børn spiser jo ofte mere på flasken end de gør ved brystet og på den måde ville du måske kunne få hende til at rumme en større mængde end hun gør nu. Samtidig tænker jeg også at det er meget hårdt at finde tid og overskud til at malke ud, samtidig med at du jo også skal passe lillepigen og det kan hurtigt blive alt for meget...

Så når jeg ser tingene ude fra og ikke har nogen følelser involveret ligesom du har, så tænker jeg at tiden vil være bedre givet ud, hvis du giver hende en flaske med vælling.

Vælling er i princippet det samme som en tynd grød og børn behøver ofte ikke vælling, det kan springes over. Vælling har dog den fordel at barnet jo får det af flaske, drikker det som mælk, barnet sutter og finder roen, sover. Samtidig får barnet også en noget større mængde i maven med vælling, din datter vil kun spise 4-5 tsk grød til at begynde med, men hun kan måske sagtens drikke 150-200ml vælling.

Vælling og modermælkserstatning har er også lidt længere tid om at blive fordøjet end modermælk er og derfor mætter det i længere tid. Børn sover derfor også ofte længere på en flaske med mme eller vælling end de gør på grød og modermælk - i hvert fald så længe de er så små, at de ikke kan spise særligt store mængder.

Jeg synes det lyder uholdbart for jer, at du ammer hver time til hver anden time, har ondt i begge håndled osv. og jeg vil meget ...


Annonce

... gerne bakke op om at du forsøger at supplere med en flaske. Hvis du har mod på det, så kan du også forsøge med lidt grød, det afhænger dog helt af om din datter virker parat. Åbner hun f.eks. munden, når du giver hende d-dråber på en ske, kigger hun bevidst efter skeen, drejer hun hovedet osv.

Jeg tænker derfor at det er en god idé at du forsøger at følge en mere fast plan for dagen:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre.

Morgen 08: Vågner og vågner med en amning, det er en dejlig måde at vågne op på og om morgenen har du sikkert mest mælk.

Formiddag 10: Forsøge med lidt grød af ris, majs, hirse, evt. med lidt frugtmos, f.eks. pære og æblemos (hold igen med banan), vand af kop

Ammes og puttes til første lur ca 10.30, sover måske 45 minutter.

Frokost 13: Ammes igen og du putter hende til middagslur og går en tur, hvor hun så kan sove 1½-2 timer. De er dejligt for jer begge.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 15.30-16: Ammes

Sen eftermiddag 17: powernapper

Aften 19-20: Godnatprocessen begynder og hun puttes til natten med amning eller evt. en flaske vælling.

Sen aften ca 23: du kan også forsøge med en flaske vælling her, for at se om hun så kan sove flere sammenhængende timer om natten. Måske vil hun acceptere at spise flasken imens hun sover på dette tidspunkt, det er børn faktisk tit rigtig gode til. Samtidig vil far nogle gange kunne give flasken her og på den måde kan du gå tidligt i seng en gang imellem og få flere sammenhængende timers søvn.

Nat 24-06: Amning x 1, ved behov...

Jeg har i denne plan ilagt 8 amninger og det er faktisk mange, det er rigeligt til hendes behov. Du må meget gerne amme disse gange, men kan også amme mindre.
Prøv om du kan holde dig nogenlunde til de tider jeg har angivet uden at hun naturligvis skal blive rigtig ked af det. Som du kan se af planen, så er der også plads til både skemad og vælling, hvis du vil forsøge det.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce