Svar: En småt spisende pige
Kære Lise
Tak for dit brev og hvor er det dejligt at høre at det går så godt:o)
Med hensyn til skemaden, så er det vigtigt at fokusere på at lidt er bedre end ingenting. Det er vigtigt at hun synes det er hyggeligt og rart at spise, det skal være en god oplevelse. Da hun nu er blevet 6 måneder, så kan hun også få meget større variation og det synes jeg I skal forsøge.
Jeg vil derfor foreslå at I tilbyder hende skemad 2-3 gange dagligt og giver både grød og grøntsagsmos. Hun må få alle grødtyper nu risgrød, majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød, havregrød, øllebrød, flerkornsgrød og du kan ydermere variere smagen med forskellig frugtmos som topping.
Du kan lave grøden selv, men du må også meget gerne prøve at købe den industrielle grød, - nogle gange kan børn rigtig godt lide det og det er samtidig lettere at lave meget lidt af gangen og således ikke så frustrerende, at skulle smide noget ud.
Det vil også være rigtig godt at lave grøntsagsmos til hende, her kan grøntsagerne naturligt tage udgangspunkt i de grøntsager I selv får til aften, du kan blende dem med lidt modermælkserstatning, lidt kogevand og måske en smørklat. Du kan også her forsøge med mos på glas, for at se om det er mere interessant. hvis hun hører til de børn, som ikke bryder sig om kartoffel, så lav mos uden kartoffel, det er helt okay. Du kan bruge alle grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.
Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.
Du kan naturligvis godt forsøge med vælling 2 gange dagligt, men umiddelbart synes jeg at det er bedre, hvis du kan få ½ dl. grød i hende og så tilbyde flasken efterfølgende. Når hun når op på at kunne spise lidt mere skemad, så kan du give hende 3 gange dagligt - heller lidt og tit, end få og store portioner. Hendes mælkebehov er stadig stort og der skal være plads til mælken. Mange børn drikker mellem 800-1000 ml mælk i 6 måneders alderen, hvilket naturligt nedsættes i takt med at de spiser mere mad. Enkelte børn har dog ikke plads i maven, hvis de drikker så meget mælk, så som udgangspunkt så tænker jeg at hvis du giver hende omkring 750ml, så er ...
... hun godt dækket ind og har også plads til skemaden... Det er således ikke forkert på nuværende tidspunkt at tilbyde hende flasken efter hun har fået lidt skemad.
En plan for dagen med to til tre måltider skemad kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske med mme
Morgen 8: Evt. forsøge med lidt grød på dette tidspunkt, grød af ris, majs, hirse, boghvede, havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, forskellig frugtmos som topping, vand af kop.
Sæt hende i den høje stol, sid foran hende, hold hendes opmærksomhed og lad hende spejle sig i dig - mor åbner munden og Emma åbner munden - god lyd på "mmmm, mam mam mam, smager godt" :o)
Formiddag 9.30-10: Flaske med mme og puttes til formiddagslur
Frokost 12: Grød eller grøntsagsmos. Samme princip som om morgenen, hvor du sætter dig foran hende og hjælper hende med at holde fokus, hun må gerne få ristede rugbrødshumplere, agurkestænger og lignende i hånden. Du kan også prøve at give hende en ske i hånden, så hun ser at hun sidder med det samme som du gør...Vand af kop.
Puttes til middagslur ca kl. 14 med en flaske
Eftermiddag 16: Flaske med mme
Powernapper en ½ times tid omkring 17.30
Aften 18.30: Tilbydes grøntsagsmos med udgangspunkt i den mad som I spiser, igen princippet med at hun skal holdes interesseret og det vil være en god idé at I I starter med at give hende lidt, hvorefter I så alle spiser sammen og imens i spiser, så får hun brødskorper og lignende at sidde med. Vand af kop. Hvis du f.eks. laver lidt tomatsovs til jeres pasta, så må hun f.eks. også gerne få dette på sin mos, så hun stille og roligt begynder at få mere og mere familiemad og mad som smager af noget. Hun må også gerne få lidt kogt kød og fisk, men vent med det indtil det går lidt bedre med skemaden.
Puttes til natten ca kl. 20 med en flaske vælling
Sen aften, når I går i seng: Flaske med mme eller vælling og sover til næste morgen tidlig - super flot!
Som du kan se så ligner denne plan meget den du allerede selv har sendt og din datter får således umiddelbart, hvad hun har behov for.. det er også derfor hun sover så godt om natten:o)
Så prøv at holde fokus på at 4-5 tsk er bedre end ingen ting, giv hende vand undervejs og hjælp hende med at blive motiveret, spejle sig i dig osv.
Med hensyn til jern, så behøver Emma ikke jern, når hun får fuld erstatning eller vælling. Hun skal bare have mindst 400ml dagligt, så er hun dækket ind:o)
Fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.