Annonce

Annonce

Svar: Tilbage i egen seng


13. januar 2008

Kategori:
Alder:
2 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sidsel

For det første så er det urtroligt vigtigt at I gøre sovestedet hyggeligt. Det skal forbindes med noget rart at sove der, han skal have en eller to bamser hos sig, ting som han føler sig glad ved, I kan evt. prøve at snakke med ham om, hvad han gerne vil putte med (substitut for mor og far).

Dernæst tænker jeg at en godnathistorie er en rigtig god ting. Det er det, som han er vant til at få, men nu skal han så bare have den i sin egen seng og når den er læst højt, så må I så vurdere om han lægger sig til at sove, mod at I sidder der i 10 minutter eller om han er bedre tjent med at I går og kommer tilbage hele tiden.

Personligt synes jeg det er langt at foretrække at sidde hos, hvis barnet lægger sig til at sove, fordi det føler sig trygt ved at man er der - og det hele så er overstået inden for et kvarter, mod at man render frem og tilbage i 1½ time og barnet ender med at græde sig i søvn.

Nogle gange så græder børn jo også en protestagtig gråd, altså ikke fordi de er utrygge eller bange, men fordi de synes det er uretfærdigt at de skal sove nu, de er ikke færdige med dagen og de vil gerne lege mere. Bliver man siddende, så kan man her risikere at barnet ser det som en opfordring til leg eller måske fornemmer at I er usikre og ikke rigtig holder fast i jeres beslutning og så kan tingene kører rigtigt langt ud. Derfor vil det i denne situation være rigtig fornuftigt at gå.

Man kan så vælge at gå lidt til og fra, men man kan også vælge at holde sig i nærheden, ...


Annonce

... sidde at arbejde lidt på computeren, stryge noget tøj osv. så barnet både kan se og fornemme at man er der. Når man holder sig i nærheden, så har man mulighed for verbalt at betrygge barnet og samtidig sige, hvad det er man vil på en rolig måde "mor er lige her, jeg passer på dig", "Mor er her, nu skal du lægge dig ned, nat nat" osv. Netop det at barnet selv begynder at lægge sig og forstår at holde sig i sin seng er vigtigt for at barnet også bliver i sin seng og lærer at sove der, føle sig tryg ved det.

Nogle børn er ikke glade for at ligge i deres tremmeseng og jeg kan ikke ud af jeres brev se om jeres dreng ligger bag tremmer. Hvis han gør det og forsøger at kravle over, så vil det være godt at give ham en åben seng. Netop det at kunne komme ud kan give barnet trygheden ved at sove, så fornemmer han jo at han altid kan komme ind til jer. Det kan så også betyde at han vil stige ud af sin seng igen og igen, men her er der så intet andet at gøre end at føre ham tilbage i sengen igen, 120 gange om det så er nødvendigt. Hele tiden betrygge ham i at han skal sove, at I passer på ham og at han roligt kan lægge sig ned.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Nogle gange må man blande metoden lidt, så man til at starte med går lidt frem og tilbage, men til sidst så lige sidder der, kærtegner barnet lidt så han trygt falder i søvn. Generelt gælder dog at det er en god idé at forsøge at holde fast i den måde man nu har valgt at forsøge på...

Jeg håber at ovenstående hjælper jer videre. Rigtig meget held og lykke med projektet:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce