Annonce

Annonce

Svar: Madvaner og søvnvaner


10. januar 2008

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lotte og Henrik

Det er fint at I har været hos lægen og således nu ved, at det er jeres drengs indtag af mad, som I skal arbejde med. Derfor vil jeg starte med at sende jer en plan for dagen, som den kan se ud for et 7 måneders barn:

Tidlig morgen 05/06: Flaske med mme

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Powernapper i bilen mens storesøster afleveres

Formiddag kl 9.30-10: ½ banan eller anden frugtmos, også frisk frugt i stykker at sidde med og meget gerne ½ bolle, en brødskorpe eller lignende i hånden. Vand af kop

Puttes til formiddagslur evt. med en flaske, sover en times tid, som I skriver mellem ½ og 1½

Frokost 12: Grøntsagmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden, men det er også helt okay at I køber noget grøntsagsmos på glas. Han skal således her have rigtig mad, må altså gerne få en rigtig ret med ris, sovs, kød, fisk osv. Ved siden af skal han have ristede rugbrødsbjælker. I kan købe en stort mørkt rubrød, skære nogle humpler som I så rister i ovnen han kan sidde med. I takt med at han bliver omkring 8 måneder, så skal han jo igang med rugbrødshapsere, så det er en god træning. Vand af kop

Puttes til middagslur evt. med en flaske, meget gerne forsøge at undvære flasken og putte ham i barnevognen, gå en tur med ham.

Eftermiddag kl 15.30-16. Tilbydes flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt som melon, appelsin, blommer osv. i hånden, vand af kop

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød og fisk og mere og mere af jeres mad. Det betyder at hvis I får ris, - boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, laks og stuvet spinat, frikadeller med flødekartofler og lignende - så skal han spise det samme som jer. Naturligvis i en konsistens, som han kan kapere, men han skal have mere og mere af jeres mad. Ved siden af skal han så også have kogte blomkåls og broccolibuketter i hånden, brødskorper osv. Vand af kop.

Puttes til natten ca kl. 19.30-20 med ...


Annonce

... en flaske

Sen aften 23-24: Flaske

Nat 24-05/06: Ikke noget mælk, forsøge at få ham til at sove uden. Hvis han tilbydes efter ovenstående plan så har han ernæringsmæssigt ikke behov for det.

I fortæller at han tilbydes sødmælk og dette synes jeg at I skal stoppe med - han får alt for meget mælk og det mætter ham simpelthen ikke tilstrækkeligt. Han skal have rigtig mad.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

I fortæller at far er sygemeldt, at det er far som passer jeres dreng og at den tidligere rytme er blevet slået i stykker efter at far har taget over - selvom far har forsøgt:o) Kære Henrik, jeg ved ikke hvorfor du er sygemeldt, men jeg bliver nødt til at sige, at det er helt naturligt, at man, når man ikke selv har det så godt, så kommer til at gribe mere til flasken - den virker, den beroliger jeres dreng, han får sovet lidt og det er let og praktisk. I længden er det dog rigtig skidt og I risikerer at han bliver mælkedranker - han får simpelthen for meget mælk og det er meget vigtigt at stoppe med dette.

Jeg håber at min plan for dagen vil give jer et overblik og et skub i den rigtige retning. Det er ikke min mening at slå jer i hovedet og jeg håber at I vil se det som en udstrakt hånd. Men det er jer, som skal ændre på tingene og det første er at få skruet de flasker gevaldigt ned:o)

Med hensyn til at dele værelse, så kan de to i princippet sagtens det. Når jeres dreng lærer at sove uden flaske midt om natten og således begynder at kunne sove 5 timer uden mælk, så vil han fint kunne sove sammen med sin søster. De kan puttes samtidig, og han kan få sin flaske at sove på. Inden I selv går i seng kan han få den sene aftenflaske (som han sikkert vil kunne spise i søvne) og han kan derfor godt få den selvom han sover i samme rum som hende. Igen er det noget om at tage beslutningen om at nu skal det være og så gøre noget ved det! :o)

Rigtig meget held og lykke, jeg håber at I hermed er hjulpet lidt videre på vej:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce