Svar: Spørgsmål om grød, mælkemængde mm
Kære Hanne
10 mundfulde skemad er faktisk meget fint for en nybegynder og det er såeldes rigtig fint at din datter er i stand til at tage imod det og også selv siger fra, når hun har fået nok.
Jeg synes det er en god idé at du fortsætter med lidt skemad og du må meget gerne variere hendes tilbud lidt, så hun får forskellig grød (ris, majs, hirse, boghvede) med forskelligt frugtmos (æble, pære, fersken, sveske mv - kogt mos) da det vil være med til at holde hendes mave igang. Derudover tænker jeg at du kan forsøge med en lille smule grøntsagsmos )kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash) også og således begynde at give hende 2 gange daglig.
Det er ikke fordi hun skal have særlig meget, det er helt fint, hvis hun kommer op på at spise mellem 1/2-3/4 dl. af gangen og du så følger efter med mælk.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen kl 05-06: Flaske
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grød evt. med lidt frugtmos, vand af kop
Flaske og puttes til middagslur ca kl 13
Eftermiddag 15.30-16: Flaske
Powernapper evt ½ times tid
Aften kl 18: Grøntsagsmos, vand af kop
Flaske og puttes til natten 19.30
Sen aften 23: Flaske til natten
Som du kan se så passer disse tider nogenlunde til ...
... den plan du selv har skitseret. Tiderne er naturligvis kun til at pejle ind efter, de skal ikke tages så bogstaveligt:o)
Jeg tænker at netop lidt grød og grøntsagsmos vil være med til at holde gang i din datters mave og ved at siden af sin mos og grød er det også godt at du giver hende lidt vand at drikke.
Som du kan se vil de fleste børn i 5 måneders alderen sove 2 lure i løbet af dagen og en lille powernap sidst på dagen. Nogle børn vil dog allerede i 5 månders alderen begynde at springe den sidste powernap over - de fleste gør dog først dette omkring 6 måneder. Det betyder dog ikke noget, så længe barnet trives og det lyder det jo som om at jeres datter gør.
Med hensyn til lakutolse, så kan du give hende dette ligeså længe det er nødvendigt. Laktulose giver ikke en doventarm og er således ikke noget hun bliver afhængig af. I takt med at hun indtager mere og mere rigtig mad, så burde du også kunne regulerer lidt på hendes mavefunktion ved netop at tilbyde hende forskellig mad - bla sveskemos. Jeg har ikke hørt noget om at dette ikke må gives dagligt, generelt gælder dog at variation er vigtigt og det gælder alle fødevarer. Børn kan således ikke på sigt leve af risgrød og svesker:o)
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Ufrivillig natlig vandladning
Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.
1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.
2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.