Annonce

Annonce

Svar: Skemad igen og sovestilling


5. januar 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Helle og Amaya

Jeg synes umiddelbart det lyder som om at det går rigtig fint hos jer, det er rigtigt at Amaya ikke spiser de store mængder, men det lyder som om at hun er interesseret og gerne vil smage og hun vil også gerne selv putte i munden og have lidt at sutte på. Teknikken har hun også, kan godt finde ud af det.

Jeg tror derfor at Amaya har brug for en lille smule mere smagsvariation, så hun oplever noget nyt og varieret når hun spiser. Hun er jo en lille og meget opmærksom pige og jeg tænker derfor at hun vil nyde at maden smager forskelligt.

Det er fint at du gerne vil lave grøden selv, du må også gerne købe den industrielle, men prøv at variere det. Hun må få både risgrød, majsgrød, hirsegrød og boghvedegrød og du kan bruge forskellig frugtmos som topping så også denne smag varierer. Du kan også bruge risgrøden som en basis og så stille og roligt begynde at introducere hende for lidt grøntsagsmos. Hun vil f.eks. godt kunne få lidt risgrød med gulerodsmos og ærtemos på som topping.

Når hun begynder at kunne spise 1/2-3/4 dl. grød, så synes jeg du skal forsøge at give hende to gange dagligt. Så kan hun få grød til frokost og så grøntsagsmos om aftenen. Mon ikke du kan forsøge dette om ca 14 dage måske lidt mere, hvis du forsøger at tilbyde hende lidt varieret grød og også introducerer grøntsagsmosen på risgrøden... Fra 6 måneders alderen kan du så variere hendes indtag yderligere ved at vælge de grovere grødtyper og begynde med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen.

Det er en rigtig god idé at give hende en ske i hånden, når hun skal spise. Det er helt okay. I takt med at hun bliver 6 måneder så er det rigtigt at du kan give hende agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker og lignende i hånden. En gulerod må hun også gerne få, det må du også gerne give hende nu, men ...


Annonce

... du skal ikke koge den. En blød gulerod får hun hurtigt gnavet et stykke af som kan sætte sig fast i halsen. Den skal være hård, så hun kan bruge den på sine gummer.

Hjemmelavet grød kan godt holde sig et døgn i køleskabet og således varmes op igen dagen efter. Grød kan ikke fryses, det kan grøntsagsmos til gengæld og det kan også være en fordel, når barnet ikke spiser så meget.

Du skal ikke bruge sødmælk i hendes mad, men skal fortsat lave den på modermælkserstatning. Grunden til at du kan bruge lidt sødmælk fra 6 måneders alderen er, at vi i Danmark går meget ind for at børnene ret hurtigt skal spise det samme som den øvrige familie. Det betyder ikke at de skal have sødmælk, men hvis du f.eks. laver en kartoffelmos til hele familien og den er lavet med sødmælk så kan I spise det samme. Hvis I får lidt sovs til jeres mad, og du her har brugt sødmælk, så kan Amaya også få lidt af dette på sin grøntsagsmos osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det er et meget fint indtag hun har på flasken, 800ml i døgnet lyder godt og alderssvarende og det er rigtig godt at hun nu selv vågner op inden midnat og tidlig morgen for at få sin mælk. Du skal således ikke vække hende, eller give hende mad i søvne men nu regne med at hun selv siger til, når hun har behov. Det er super!

Med hensyn til at sove på siden og vuggedød, så er det sådan at når barnet selv kan vende sig, så er der normalt ingen
grund til at bekymre sig om vuggedød mere, heller ikke selvom barnet vender sig og sover videre på maven. Det lyder som om at Amaya er rigtig godt på vej til at lære at trille og næsten kan det, men mestrer det endnu ikke helt. Derfor synes jeg det er fint at du putter hende på siden, så hun finder roen og falder i søvn og at du herefter forsøge at lægge hende på ryggen. Indtil hun helt kan vende sig selv.

Fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce