Annonce

Annonce

Svar: Søvn i dagstimerne - 3 mdr.


3. januar 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Karin

Når man er 3 måneder gammel, er man stadig meget selvregulerende i forhold til søvn og det er efter min mening ikke helt muligt at have en fast plan for dagen med børn i denne alder - fleksibiliteten er nødt til at være der:o)

Netop i 3-4 måneders alderen begynder barnet at opleve mere af verden, sover pludselig ikke særligt længe om dagen, powernapper mere, vil ligesom ikke give slip på oplevelserne og har brug for at få det hele med. Det er jo okay, så længe barnet kan holde til det, men ofte resulterer det i at barnet græder og er utrøstelig, simpelthen fordi det er blevet overtræt. Derfor er det udmærket at forsøge at give barnet 3 lure dagligt - en formiddagslur, en lur over middag og en lur sen eftermiddag og alt efter hvor sent den sidste lur ligger, må man så vurdere, hvor tidligt barnet skal i seng om aftenen.

Det er ikke ualmindeligt at barnet f.eks. først sover sin sene powernap omkring spisetid, f.eks. omkring kl 18 - det passer ofte med at man lige når at få lavet maden og sætte sig til bords og så vågner barnet:o)

Sover barnet sent, så kan man naturligvis ikke forvente at hun kan puttes igen allerede kl 10, så vil det måske være mere passende omkring kl 21.30... Og det er her fleksibiliteten kommer ind. Næste dag, kan jo så godt se lidt anderledes ud, barnet sover pludselig en længere middagslur og springer måske den sene eftermiddagslur over, powernapper så aftenen igennem og vågner så pludselig op til dåd, når forældrene er på vej i seng... Naturligvis uhensigtsmæssigt i længden og derfor er det også godt at du som sagt forsøger at skabe en nogenlunde fast rutine.

Lad dog være med at fokusere på hvor længe hun sover, mere at det er vigtigt at hun sover og så tænk at mindst en af lurene om dagen ...


Annonce

... gerne må være en lidt længere lur - hvor du så, som nu, kører hende en tur i barnevognen, hvor du er sikker på at hun sover og sover godt. De andre lure kan hun så få indendøre.

Soverutinerne ændrer sig stille og roligt i takt med at hun bliver ældre, når hun begynder at få skemad, så vil det være hensigtsmæssigt at dette indtages på nogenlunde faste tider, at hun med tiden lærer at spise morgenmad, frokost og aftensmad og på den måde vil hendes tidspunkter for lure også stille og roligt komme mere i system, du vil få mere overblik over dagen osv. I takt med at hun bliver ældre, så sover hun også anderledes om dagen, hun bruger sig selv mere fysisk osv. Tingene ændrer sig således hele tiden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Et putteritual består ofte af de almindelige dagligdags ting, som få mælk, skifte ble, få et bad osv. og ved siden af det, så få en sut, en sutteklud, blive svøbt, få sunget en sang - den samme igen og igen, netop for at give genkendelighed og dermed tryghed og ro.

Det er normalt at børn kan have det som man kalder ulvetimen. At de har en times tid sidst på dagen eller om aftenen, hvor de bare græder og er kede af det, og hvor det eneste der hjælper endten er at gå rundt med dem, trøste dem, vugge dem, eller at gå afsides med dem, lægge sig ned og amme dem i søvn. Nogle gange hjælper det faktisk også at give disse overtrætte og meget grædende børn, der ikke kan finde ud af at blive ammet og som ikke kan finde ud af at sove, koble fra - give dem lidt kogt vand med sukker. Det skal naturligvis ikke være i mængder som går i stedet for den egentlige mælk, men en lille smule på en 5 eller 10 ml sprøjte i mundvigene kan gøre underværker og så gerne en sut...

Jeg håber at I hermed er hjulpet lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o) og godt nytår..

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce