Annonce

Annonce

Svar: Putning og søvn igen - hvad gør vi dog forkert?


2. januar 2008

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev, jeg synes umiddelbart at det lyder som om at I hos jer er rigtigt søde og meget omsorgsfulde og nærværende omkring jeres børn søvn og som du skriver, så virker det rigtig godt på jeres datter, men jeres søn er af en anden støbning og hos ham skal der noget nyt til:o)

Spørgsmålet er hvad der ville ske, hvis I fjernede hans legetøj og hvis I forsøgte at gøre putteritualet lidt kortere. Set ude fra, så tænker jeg at selve putteseancen varer ret lang tid, først får han læst en historie, så kommer han i sin seng, hvor han leger og selv ligger og læser lidt i en bog, imens sidder I så også og læser for ham eller går lidt til og fra. Det samme gør I for jeres pige, men hun nyder det, og hun har en rigtig god evne til at fornemme, når hun er træt. Hun har brug for at få lov til at sidde og koble fra med en bog, finde roen og det er fint - men jeres dreng, tror jeg, bliver forvirret.

Når putteritualet trækker ud og bliver for langt, så kan han endten ikke finde ud af hvad det er I vil have ham til, nemlig at sove (skal han lege eller sove) og samtidig kan det opfattes som om at hvis I vægrer jer mod at putte ham, holde fast i at det er sengetid, så må det være fordi der er noget galt med at skulle sove, det må være forbundet med noget ubehageligt... kan I følge mig?

Jeg tænker derfor at I skal forsøge at gøre lidt mere kort proces og ikke trække putteritualet ud. Han skal ligge i sin seng, I skal sidde hos ham, betrygge ham i at han skal sove, I må gerne læse højt for ham og på den måde være der for ham. Men han skal lægge sig ned og det skal I fortælle ham. En del af det at lære at sove i sin seng er at lægge sig ned selv, så accepterer han ligesom at det er det han skal. Hvis han rejser sig op og protesterer, så må I naturligvis gerne lægge ham ned, men forsøg også at få ham selv til det, ...


Annonce

... imens I så sidder ved siden af og læser.

Lad ham starte med at blive putte og få historien imens I sidder der og når historien så er forbi, så forsøger I at gå. Hvis han protestere mod at I går, er ulykkelig, klamrer sig til jer, vil op osv. så må I være hos ham, berolige ham, sidde der, holde ham i hånden og så lægger han sig forhåbentlig til at sove trygt og roligt og på kort tid. Hvis han vågner mere op, vil lege, underholde osv. så må I gå.

Aldrig være væk i mere end 3 minutter af gangen, men vende tilbage til ham, betrygge ham i at han roligt kan lægge sig til at sove, at I er der for ham.

Hatten af for alt det I har gjort for at gøre ham tryg ved sit sovested, det er rigtig godt og han lyder som om at han er glad og rolig nu, - lige indtil han skal sove. Det er derfor at I nu skal ændre på det, så tingene ikke trækker ud:o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du fortæller at selvom du putter med ham, forsøger at give ham ekstra nærhed osv. så er det ikke det han vil, det er ikke det han savner og det lyder jo også som om at han så er tryg nu. Derfor skal han lære at sove i sin seng og falde i søvn der og jeg håber at mine tanker også denne gang vil hjælpe jer lidt videre på vej:o)

Jeg synes ikke du skal tage ham i stuen igen, som situationen er nu, og jeg tror heller ikke løsningen er at putte ham senere. Man kan godt passere det tidspunkt, hvor han egentlig er putteklar ved at trække tiden og det betyder at han så først er rigtig klar til at blive puttet langt senere. Det er sikkert, hvad der skete nytårs aften og det er okay, men uhensigtsmæssigt i længden, når han skal i vuggestue næste morgen:o)

Jeg er helt enig med dig i at en god afslutning på dagen vil få indflydelse på hans natlige opvågninger og det er nogle rigtigt fine tanker I gør jer:o)

Rigtig meget held og lykke med ham, med dem begge, fortsat og rigtig godt nytår:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Råd til sikker søvn

Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce