Svar: Hvad gør jeg galt?
Kære Karin
Nu kender jeg jo ikke dig og din lille pige, men umiddelbart tror jeg ikke du gør noget galt. Måske sammenligner du med din ældste datter, måske med andre småbørn du kender, men børn er forskellige og nogle børn har rigtig meget behov for hjælp til at finde roen, når de skal sove.
Din datter er stadig ikke ret gammel og lige nu har hun en alder, hvor hun begynder at interesserer sig meget mere for verden, følger mere med, drejer hovedet bevidst efter lys og lyd, gerne vil snakke, pludre, bruger sig selv lidt mere fysisk osv. Alt sammen noget som giver hende indtryk og stimulation, men som også gør at det er svært at koble fra og det er helt normalt. Samtidig er din datter født før tid og er måske af den grund lidt mere følsom...
Du skal naturligvis sikre dig at din datter ikke er sulten, får hvad hun skal have at spise i løbet af dagen, at hun sover om dagen også og ikke er vågen mange timer af gangen. Så skal du sikre dig at hun stimuleres, bruger sig selv både fysisk og mentalt, samtidig med at du skal forsøge at aflæse hvornår det bliver for meget og hvornår det er okay.
Mange børn vil i 3-4 måneders alderen have en periode, hvor de er mere vågne om aftenen. Ofte spiser de meget hyppigt aftenen igennem og går sent i seng, hvorefter de så kan tage et længere stræk. De vil sove ca 3 gange dagligt, formiddag, over middag og sen eftermiddag, hvorefter de så har en længere ...
... vågenperiode, hvor de spiser hyppigt og herefter så kan sove. Det lyder således som om at det kan være ganske fint med en putning omkring kl. 22, som I gør nu, og et bad inden er også en god idé, - men hun skal have mad igen inden hun så puttes.
Nu ved jeg jo ikke hvordan du tænker, om du er bange for at give hende dårlige vaner, ikke vil amme hende i søvn osv. men her tænker jeg at de skal du forsøge at se lidt stort på. Hvis du f.esk. ved at det hjælper hende at blive ammet, så gør du det. Hvis du mener det vil virke med en flaske og give dig lidt ro at far giver hende denne, så gør det. Prøv at tale om, hvad I mener vil være godt for jer alle og forsøg så at holde fast i den metode, den måde at gøre det på. Naturligvis fortsat fleksibelt i forhold til hvordan hun reagerer - man skal f.eks. ikke holde fast i at hun skal sove alene, hvis hun er utryg ved dette osv.
Jeg tænker at i takt med at Maria bliver så gammel at hun skal igang med skemad osv. så vil der naturligt komme lidt anden rytme på dagen og det vil også kunne påvirke hende, når hun skal sove om aftenen. Indtil da er det vigtigt at I forsøger at gøre putteseancen hyggelig og tryg, det skal forbindes med noget rart og hyggeligt at skulle sove og det er lagt vigtigere en at holde fast i principper om at det skal gøres på en bestemt måde.
Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig godt nytår:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor