Svar: Vågner ofte om natten og vil ind til os
Kære Lone
Når man er 14 måneder gammel, så sker der rigtig meget rent udviklingsmæssigt. Det er både motorisk - at jeres datter sandsynligvis er begyndt at gå mere rundt på egen hånd og derfor har en naturlig fysisk uro i kroppen, men dertil kommer jo så også at hun jo nu oplever meget mere af verden. Alle oplevelser i dagligdagen skal bearbejde i drømme. Det at have en fysisk motorisk uro giver i sig selv en urolig søvn, men det at være i dagpleje, blive afleveret, opleve at du går, at kunne bevæge sig mere omkring på egen hånd osv. giver en del mental uro, dermed flere drømme og dermed mere urolig søvn.
Samtidig tænker jeg dog også at det har stor betydning at hun også har haft problemer med sine ører. Selvom hun måske ikke virker plaget af det i øjeblikket og at penicillinen har virket godt, så er det sådan at kroppen husker og hun har ganske givet haft mange nætter, hvor hun lige er faldet i søvn og så er blevet vækket af et smertende jag i øret og så er vågnet af dette.
Det er ofte som om at denne erfaring sidder i kroppen og den følger barnet længe. Man kan et eller andet sted måske sammenligne det lidt med stress. Hvis man som voksen har oplevet den ekstra hjertebanken og utilpashed det giver, hvis man har haft rigtig stress, ja så skal der ikke ret meget til, man skal ikke opleve særlig meget af de samme symptomer, så reagerer kroppen meget voldsomt og igen er det som om at kroppen husker.
Jeg tænker derfor at grunden til at jeres datter sover rigtig dårligt i øjeblikket er et sammensurium af forskellige ting - hendes alder, hendes udvikling, start i dagpleje og det at hun har haft mellemørebetændelse.
Det bedste du kan gøre er at være der for hende, forsøge at få hende beroliget og hjulpet videre ...
... i søvnen. Du skal naturligvis overveje, hvad det handler om, når hun vågner. Hvis det er drømme, så kan hun måske godt komme videre i drømmen uden din indblanding og skal således have lov til at ligge og småklynke osv. fordi det er en del af drømmen. Andre gange vil det være nødvendigt at du tager hende op, giver hende en tår vand, fordi det holder hende lidt til virkeligheden og så forsøger at få hende til at sove videre i sin egen seng igen.
Det kan være en god idé at I lader far forsøge sig om natten, da det jo godt kan lade sig gøre, når du ikke er til stede. Hvis du således ikke viser dig om natten, så vil hun måske acceptere at sove selv...
Og så er det jo også sådan at det nogle gange vil være sådan at det kun er mor og tæt fysisk kontakt med mor, der i en periode kan få barnet til at sove. Og så må det være sådan. Igen kan du forsøge om du måske kan nøjes med at sidde lidt hos hende, vugge hende lidt osv. og ellers må hun ind i soveværelset. En mulighed kunne måske så være en madras på jeres gulv, så hun sover i nærheden, oplever at hun rent faktisk kommer ind tiljer, uden at ligge i smørhul. Det kan være lettere at komme tilbage i egen seng fra en madras på gulvet.
Du skal naturligvis være der for hende og give den tryghed og nærhed som hun har behov for, men samtidig også forsøge at bibeholde de gode sovevaner, der handler om at hun skal falde i søvn i sin egen seng og forbinde dette sted med at sove. Prøv derfor at holde fast i dette og lad være med at tage hende ind til jer for hurtigt. Jeg ved at du er træt og det er den nemmeste løsning, men netop juledagene kan måske godt bruges på at ændre dette, så I alle er klar til en ny hverdag til januar:o)
Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
Viden om børn:
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.