Svar: Ondt i skeden efter samleje
Kære Henrik
Nogle kvinder oplever smerter i forbindelse med samleje. For at kunne finde ud af, hvad det skyldes er det vigtigt at lokalisere smerterne. Du må derfor tale med din kæreste om, hvor det er præcist at hun har ondt. Altså om hun har ydre smerter, dvs. ved skamlæberne og skedeindgangen eller om hun har indre smerter, dvs. i selve skeden, i livmoderen, ved æggestokkene.
Nogle kvinder har det der hedder en bagudbøjet livmoder. Det kan medføre smerter under selve samlejet, fordi penis støder mod livmoderen ved bestemte samlejstillinger.
Andre kvinder får smerter i forbindelse med at de får orgasme, simpelthen fordi de aktiverer nogle muskler i underlivet, som de ellers ikke bruger.
Men de smerter som kommer efter samleje, dvs. også dagen efter, og som er lokaliseret omkring skeden som sviende og skærende ...
... smerter, skyldes ofte at der er tale om en infektion. Det kan både være en underlivsbetændelse, eller skyldes skedekatar eller svamp.
Det vil være mest hensigtsmæssigt at I begge får en tid hos lægen for at få afklaret hvad det drejer sig om, samt hvilken behandling der skal til.
For hverken kvinder eller mænd er det særlig rart at skulle til lægen og have undersøgt sit underliv, men nogle gange er det altså nødvendigt og det vil være godt hvis I begge bliver undersøgt, simpelthen fordi det jo er når I to er sammen, at der er problemer. Derudover kan det også være at I begge skal behandles.
Så selv om det ikke er særlig rart, så er der ikke andet for end at tage hinanden i hånden og komme til lægen. I kan også konsultere en gynækolog, hvis I har det bedre med dette. Det er trods alt vigtigt at have det godt sammen også seksuelt:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Regnslag
Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.
Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.
Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.
Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder