Annonce

Annonce

Svar: Diverse spørgsmål ang. kost og søvn


16. november 2007

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Gitte

Planen du sender ser rigtig fin og alderssvarende ud og umiddelbart så burde din dreng ikke være sulten om natten, hvis han spiser som du beskriver i løbet af dagen.

Du har dog ret i at det naturligvis afhænger af, hvor store mængder han spiser og hvis han om aftenen afviser skemaden helt, så er der jo ikke noget at sige til, at han vågner og søger brystet mere om natten.

En normal portion ligger på mellem 1-2 dl. Nogle børn spiser kun 1, andre spiser 2 og det er helt okay. Sådan er børn så forskellige og det er fint nok. Det er således ikke sikkert at din dreng kommer til at høre til dem, der spiser rigtig meget.

Jeres sundhedsplejerske har fuldstændig ret i at hans vægring mod maden godt kan handle om hvis maden er for kedelig. Han har brug for rigtig mange smagsoplevelser nu og det er rigtig fint, hvis maden kan tage mere og mere udgangspunkt i det I spiser, så han på den måde får lidt sovs, lidt krydderi og naturligt mere smag. I kan også overveje om I en gang imellem skulle supplere med lidt mad fra glas, da mange børn faktisk rigtig godt kan lide dette og derfor spiser mere. Det betyder ikke at I kun skal give ham industrielt fremstillet mad, men brug det som et supplement ved siden af det hjemmelavede - det vigtigste lige nu er jo at han spiser, så I alle får sovet bedst muligt.

Du spørger til hans lure om dagen og gennemsnitlig vil jeg sige at børn i 6 måneders alderen sover 2 gange dagligt, ofte 3-4 timer i alt og om natten sover de 10-11 timer - altså sammenlagt ca 15 timer i døgnet.

Jeres dreng sover formiddagslur fra ca 10-12 og middagslur fra ca 15-17. Middagsluren ligger umiddelbart lidt sent i forhold til at han også skal i seng kl. 20, men hvis det fungere sådan er det jo fint. Om natten sover han fra ca 20-7.30 altså ca 11½ time, så sammenlagt hører han til de børn som sover en del. Hvis du ...


Annonce

... således fornemmer at han kan klare sig med mindre og så få en mere rolig nattesøvn, så kan det være værd at forsøge med det.

Du skriver at du forsøger at holde ham sovende igennem skift af søvnfaser og det er rigtig fint at du kan det, men måske skal han have lov til at komme op lidt før og således sove lidt mindre om dagen.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06-07 : bryst, hygge i sengen

Morgen ca. 08/08.30 : Havregrød, flerkornsgrød, øllebrød, evt. med frugtmos, og mme eller vand i kop.

Puttes til formiddagslur med amning ca 09.30-10 og sover her 1-1½ time

Frokost 12: Grøntsagsmos af forskellig slags, hjemmelavet eller industriel mos, mos med kød eller fisk - vand i kop, sidde med brødskorper og lignende i hånden

Puttes til middagslur 13.30 med amning, sover her 1½-2 timer


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 16.30: Amning og/eller grød af en eller anden slags, gerne med lidt frugtmos på, frisk frugt i hånden at sidde med selv. Frugtmos kan også gives med lidt mme på.

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og mere og mere udgangspunkt i jeres mad, igen noget at sidde med i hånden selv. Vand af kop

Puttes til natten ca 19.30 med amning

Sen aften 23: Amning

Nat 24-06: Amning burde umiddelbart ikke være nødvendigt rent ernæringsmæssigt, hvis jeres dreng har spist efter ovenstående plan i løbet af dagen. Tryghedsbehovet kan dog godt være der:o)

Som I kan se har jeg indført et ekstra skemåltid og flyttet lidt på tiderne for middagslur. Jeg tænker at det ekstra måltid så han spiser 1 dl. 4 gange dagligt måske kan være godt for jer:o)

Til sidst vil jeg lige sige at der jo også kan være tænder på vej og det kan være derfor at han i øjeblikket søger brystet mere, er lidt ked af skemad, men faktisk gerne vil sidde med brødskorper og lignende i munden... bare en tanke:o)

Håber at I hermed er hjulpet lidt videre på vej.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce