Annonce

Annonce

Svar: Trivsel, søvn, sygdom, kost


14. november 2007

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære M

Der er ingen tvivl om at jeres dreng har det skidt, - mellemørebetændelse, astmatisk bronkitis - skal have medicin for både det ene og det andet og så i en alder, hvor man ikke kan forklare ret meget, men bare er nødt til at gøre tingene. Det er rigtig hårdt og det virker opslidende for jer forældre - det forstår jeg til fulde.

Er det vuggestuestarten, stedet I bor eller hvad tænker I er grunden til at han bliver ved med at være så syg? Har I talt med lægerne om, hvorfor han får alle disse infektioner, - er der noget i jeres omgivelser som kan gøre det værre? Bor I godt isoleret, er der varme i gulvet eller generelt lidt fodkoldt? Trækker det? Tænk på hygiejnen, vaske hænder på jer selv og ham i forbindelse med skiftning osv. Der er forskellige ting, som man kan gøre for at holde infektionerne nede både hjemme og i institutionen og I skal naturligvis sikre jer på bedste vis. Tal også med vuggestuen om hvad de gør for at mindske infektioner hos børnene.

I har ret i at jeres lille dreng har brug for mere søvn end han får, men det er svært at sove, når man har ondt og vejrtrækningen er besværet. Du spørger om børn selv er i stand til at regulere deres søvnbehov og til dels ja - men det er dog også sådan at kroppen husker. Lidt ligesom hvis man har oplevet stress og hvad det gør ved en, hvor svært det er at sove osv. Der skal ikke så meget til, lidt ekstra hjertebanken og man føler sig med det samme sat tilbage - åh nej, nu går det galt igen... Sådan er det et eller andet sted også med børn - kroppen husker, så når jeres dreng i gennem længere tid har oplevet at blive vækket på grund af smerter i ørerne osv. så har kroppen vænnet sit til disse opvågninger og det tager lang tid at komme væk fra igen. Der skal ikke ret meget til, før han hurtigt ryger tilbage i samme mønster.

I forhold til hans alder, kan det godt være passende med kun en lur dagligt. Det lyder umiddelbart som om at det i jeres tilfælde vil være værd at arbejde på dette. Prøv om I i første omgang kan putte ham senere om formiddagen. forlænge tiden lidt hver dag, så han bliver puttet senere og senere til middag. Læg ham altid til at sove med hovedgærdet let eleveret, da det hjælper både på ørerne og vejrtrækningen. Og tal også med lægen om, hvorvidt det vil være relevant at give ham noget smertestillende i et par dage, så det ikke er smerterne der vækker ham for tidligt. Det er ...


Annonce

... vigtigt at han får sovet, så han kan blive rask - søvnunderskud bedrer ikke hans sygdom.

Appetitten bliver naturligt også påvirket at hans sygdom og samtidig har han også en alder, hvor han naturligt er mere selektiv, ikke længere vokser så meget og derfor heller ikke har samme behov som tidligere. Han har dog stadig behov for mange små måltider i løbet af dagen og det er vigtigt at I tænker at lidt er bedre end ingenting. Ikke presse ham eller give ham for meget opmærksomhed. Give ham noget af det I ved han kan lide, sammen med lidt nyt, naturligvis altid en sund og sufficient kost. Det er vigtigt at han også bliver styrket indefra og så lade ham gå i gang, give ham madro.

I kan evt. supplere hans indtag med ACD-dråber eller en multivitaminpille, som I må knække i kvarte for at han ikke får den galt i halsen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Når han vågner om natten og gerne vil til jer, så handler det om at han føler sig utryg og sandsynligvis har både lidt ondt i ørerne og svært med vejrtrækningen. Det kan hjælpe med en kop lun mælk eller måske lidt te, men igen skal I overveje meget hvad tid vi taler om, da han jo helst ikke skal komme ind i en rytme, hvor han begynder at indtage dette om natten. Tidlig morgen og hvis det således kan få ham til at finde roen og sove lidt videre, så synes jeg dog det kan være okay - han er jo ikke rask jeres lille dreng.

Med hensyn til søvnbehov, så vil det være rigtig godt, hvis I kunne få ham til at sove 2 timer, måske 2½ i løbet af dagen. F.eks. fra kl. ca 12-14.30... prøv om I kan arbejde jer lidt frem mod dette, hvad der så skal til - en ting er hvad der sker i vuggestuen, men i weekenden kan I måske lægge jer med ham i sengen, så han får trygheden, nærheden, lad ham spejle sig i jer, se at I lukker øjnene, fortæl ham at han skal sove nu osv. og se om I så kan få ham til det. Jeg tror I vil få en gladere dreng på den måde. En kop varm mælk og en banan kan være rigtig godt lige inden.

Hvis han har behov for en lille lur om formiddagen, for at det kan lade sig gøre, så forsøg også det. Lad ham sove bare ½ time der og så læg jer evt med ham lidt senere, f.eks. først kl. 13 og se om det så kan lade sig gøre at han sover et par timer. Igen må I overveje om han evt. skal have lidt smertestillende, hvis han har ondt i ørerne.

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke, rigtig god bedring med ham:o) God weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce