Annonce

Annonce

Svar: Kostplan og ammestop


12. november 2007

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jane

Jeres plan for dagen ser rigtig fin ud og det ser umiddelbart ud som om at jeres dreng får meget forskelligt og spiser stort set, hvad du tilbyder ham.

Efter 9 måneders alderen må komælk udgøre en større del af hans indtag og her vil det således være passende med en lille portion tykmælk, A38 eller lignende, som så også vil erstatte en amning og dermed sikre ham hans mælkebehov.

Du ammer ham ca 4 gange i døgnet nu og det lyder umiddelbart fint, mange børn begynder at kunne trappe ned til 3 amninger dagligt omkring dette tidspunkt, men igen så afhænger dette jo af det enkelte barn og hvordan din dreng i øvrigt trives, melder sig, kan koncentrere sig om det osv.

Omkring 10 måneders alderen plejer man at nedsætte amningerne til 2 gange dagligt og det vil umiddelbart være godt, hvis du kunne bibeholde dette frem mod 1 års alderen, så han først efter 12 måneder skal leve udelukkende af komælk. Alternativet til amning er jo modermælkserstatning og det virker ikke relevant at introducere dette nu, med den alder din dreng har.

At han søger brystet mere og gerne vil spise om natten, hænger sandsynligvis sammen med den udvikling han gennemgår. Han er godt igang med at bevæge sig ud i verden og samtidig også igang med at adskille sig lidt fra dig. Han sidder således ikke længere helt så meget i favn som tidligere, men han har stadig behov for stor fysisk kontakt og derfor søger han dette ekstra og især om natten... Det er helt naturligt, men jeg kan godt forstå du synes det er hårdt:o)

Med hensyn til den amning der ligger kl 03, så tænker jeg at dette handler mere om behov for tryghed og nærhed end om et egentligt behov for mælk og jeg synes derfor at du i første omgang skal forsøge at få den amning væk. Rent ernæringsmæssigt kan han godt klare sig uden amning midt om natten og det især når han også ammes inden midnat. Du må forsøge at lade far tage over, far kan give alt det tryghed og nærhed der er nødvendigt, far kan lægge sig og sove med ham, hvis det er den helt tætte kontakt der er behov for - alt andet end brystet.

En plan for dagen, der passer til et barn på 9-10 måneder kunne se således ud:

Tidlig morgen: Evt. amning

Morgen: Havregrød lavet med sødmælk, mælk af kop

Formiddag: ½ bolle med smør, ½ banan, frugtmos eller frisk frugt, vand af kop

Sover formiddagslur

Frokost: Brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg, tilbehør af rester fra aftensmaden, det kan være lidt godt kogte ...


Annonce

... pastaskruer, stykker af frikadelle og lignende. Også kogte grøntsager som ærter, majs, og små stykker gulerod. Nogle gange er det fortsat nødvendigt at give lidt grøntsagsmos for at fylde godt op i maven. Vand af kop

Sover middagslur

Eftermiddag: En lille portion tykmælk, A38 eller lignende, rugbrødsdrys, frugtmos på, ½ banan og igen ½ bolle med smør, frisk frugt at sidde med selv. Vand af kop

Før aftensmad: Stykker af forskellige grøntsager, ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt osv.

Aften: Det samme som I spiser, ris, pasta, kød, fisk, meget gerne mad der smager af noget, sovs er godt - mos ris og grøntsager med lidt sovs og giv så mad ved siden af i stykker. Evt. slutte af med en portion frugtgrød med mælk på til dessert. Mælk af kop

Ammes og puttes til natten


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Sen aften: Evt amning, dette afhænger af om han ammes tidlig morgen og hvordan han I øvrigt sover bedst.

Sålænge din dreng er under 9 måneder så er det fortsat vigtigt at du giver ham modermælk, alternativet til dette er erstatning. Efter 9 måneders alderen kan komælk som sagt udgøre en større del af hans indtag, men det anbefales fortsat at man giver modermælkserstatning eller modermælk ved siden af.

Den første amning der skal væk er således amningen om natten. Den næste er amningen inden midnat, hvor han kan få en kop mælk, som så overgår til at være en kop vand. Den næste amning kan være den om morgenen, hvor I i stedet står op og begynder dagen direkte med grød og den sidste der forsvinder er amningen inden sengetid, hvor en kop mælk, en banan og en godnathistorie kan blive det nye putteritual.

Hvis du slet ikke kan overskue amning efter jul og beslutter at stoppe, ja så må du stoppe. Nogle gange sker der også det, at barnet i takt med at man får skruet amningerne yderligere ned til kun 2 gange dagligt, selv begynder at afvise brystet, fordi mælkemængde svinder. På den måde kan du håbe at han selv begynder at sige fra. Gør han ikke det og du gerne vil stoppe, så må det være sådan og så må I stå grædeturene igennem og i stedet tilbyde mælk af en kop. Tørst kan slukkes på anden vis og trøst kan også gives på anden vis.

Med hensyn til at kravle, så er det helt fint at du forsøger at hjælpe ham om på maven og op på alle fire. Du skal ikke flytte hans hænder og ben, men i stedet støtte ham i at vugge frem og tilbage, det er fra vuggende stilling at barnet lærer at kravle:o)

Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce