Svar: Mad og glutenallergi
Kære Lene
Dejligt at I har fået amningen til at fungere igen:o)
Med hensyn til gluten, så har du fuldstændig ret i at det hos disponerede mennesker kan fremkalde sygdommen cøliaki. Gluten findes i hvede, rug, byg og havre og indholdet i hvede er betydeligt større end i de andre tre kornsorter.
Man mener at introduktionstidspunktet og mængden af gluten har betydning for om sygdommen udvikles og sundhedsstyrelsen anbefaler at man derfor ikke giver børn glutenholdig mad før 6 måneders alderen og herefter kan indtaget stige gradvist.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor at man starter med ris, majs, hirse og boghvedegrød til børn, da dette er helt fri for gluten. Når barnet bliver omkring 6 måneder kan man begynde med havregrød og øllebrød da indholdet af gluten i disse grødtyper er meget lav. Der er altså umiddelbart ingen problemer i at du begynder at give din datter grød af ris, majs, hirse eller boghvede og det synes jeg du skal gøre.
Hun lyder helt parat, - hun er fysisk en stor og dejlig pige, som næsten allerede har 3 doblet sin fødselsvægt. Hun lyder stærk og meget interesseret og jeg tror du har fuldstændig ret i at hun er sulten. Jeg vil derfor foreslå dig at du begynder med lidt grød, evt. med lidt ...
... frugtmos på og så lidt vand af en kop.
Start med med 4-5 tsk fulde og så stille og roligt øge denne mængde. Det er vigtigt at holde øje med at maven fungerer, selvom der kommer lidt fastere føde ned.
Det vil være en god idé at tilbyde skemad på et tidspunkt, hvor jeres datter er frisk og ikke alt for sulten. Det kunne f.eks. være en times tid efter en amning, hvor hun virker til at have lyst. Så kan hun få lidt skemad og så kan der følges efter med amningen, hvorefter hun så kan blive lagt til at sove.
Det er forskelligt hvor hurtigt børn lærer teknikken og hvordan de tager imod skemaden. Nogle børn kommer hurtigt op på en forholdsvis stor portion, hvor andre skal have længere tid til det. I må se, hvordan det er med jeres datter.
Når hun når op på at kunne spise mellem ½ og 1 dl. så kan I prøve at give hende skemad 2 gange dagligt. Det er en god idé at følge efter med amning, hvis hun er interesseret i dette og det er bedre at give hende 3/4 dl. 2 x daglig end 1½ dl 1 gang dagligt, selvom det mængde mæssigt giver det samme. Fra 5 måneders alderen kan du begynde med lidt grøntsagsmos, således at hun om formiddagen eller til frokost får grød og om aftenen får hun grøntsagsmos.
Rigtig meget held og lykke med maden:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.







