Annonce

Annonce

Svar: Vægtstagnation og fægtende arme


31. oktober 2007

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Bonnie

Sundhedsstyrelsen har lavet en gennemsnitlig vurdering af børns månedlige væksthastighed for vægt og længde. I følge den, så vil dreng tage nogenlunde således på:

0-1 måned: 890g/måned
1-2 måned: 990g/måned
2-3 måned: 830g/måned
3-4 måned: 730g/måned
4-5 måned: 610g/måned
5-6 måned: 530g/måned
6-7 måned: 460g/måned

(Kilde Anbefalinger for spædbarnets ernæring - vejledning for sundhedspersonale, sst. 2005)

Som du kan se så falder vægtøgningen stille og roligt i takt med at barnet øger sin alder og dette er helt naturligt. Det er naturligvis ikke det samme som at vægten stagnere og tallene her er også gennemsnitlige og man er nødt til at se på det enkelte barn. Nogle børn tager rigtig meget på i starten, der er børn som kan tage mere end 500g på om ugen i begyndelsen. Der er således børn som vejer 10 kg allerede når de er 4 måneder, hvor andre vejer det, når de er et år - selvom deres udgangsvægt var det samme.

De fleste børn vil gennemsnitligt have fordoblet deres fødselsvægt, når de er knap 6 måneder gamle og vil have tredoblet deres vægt ved 12 måneders alderen. Din dreng har mere end fordoblet sin fødselsvægt allerede som 3 måneder gammel og med det in mente tænker jeg - han kan jo ikke blive ved at vokse i samme hast:o) Derfor vil det for ham, være helt naturligt at vægten ikke længere stiger i samme grad og at du i en periode, kan opleve at vægten stagnere. Det er ikke det samme som at han godt må tabe sig, for det må han ikke, men det vil ...


Annonce

... være naturligt at hans vægtkurve flader lidt ud på nuværende tidspunkt, fordi han har taget så meget på i starten.

Samtidig så er det også sådan, at de fleste børn netop i den periode, hvor de begynder med overgangskost ligesom skal vende sig til at optage den nye mad. Man kan også forestille sig at det har betydning, hvornår man får startet med skemaden og samtidig så har barnets opmærksomhed på verden og større interesse for andet end brystet jo også indflydelse, - præcis som du selv beskriver.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Med hensyn til at svøbe ham, så lyder det som en god idé. Det vil hjælpe ham til at holde mere fysisk sammen på sig selv og dermed også opnå større fysisk ro, så han sover bedre og mere roligt. Når børn ikke vil svøbes så er det ofte fordi de vil noget andet, at de endten er sultne, har brug for at blive skiftet eller lignende, derfor skal du være helt sikker på at han er parat til at blive puttet, når du svøber ham.

Du kan evt. prøve at svøbe ham inden du ammer ham sidste gang, så han holdes svøbt under amning og således forbinder det med noget rart - igen er han jo ved at være en stor dreng og det kan være svært at styre. Alternativet til et svøb kan være at putte ham i en voksipose, duni-duo, Slee bee og hvad de nu hedder. Disse køreposer som man putter barnet i, når det skal ud og sove. Det hjælper også ofte børnene til at finde ro og bliver forbundet med at det nu er puttetid.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre, fortsat held og lykke og rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce