Annonce

Annonce

Svar: Min datter irettesætter andre børn


15. oktober 2007

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Ronjas mor

Dejligt at høre fra dig igen, det er lang tid siden, men det er jo tegn på at I har det godt:o)

Jeg kan godt forstå du synes det er problematisk at Ronja irettesætter de andre børn og med den alder hun har, er det svært umiddelbart at gøre særlig meget ved det.

Du har ret i at de andre børn naturligvis heller ikke må kravle op, at de ikke må slå andre osv. og det er fint at Ronja griber ind. Det er jo ikke for at genere de andre, men mere for at fortælle dem at det er forkert det de gør, hun søger jo at hjælpe dem med at gøre det rigtige.

Et eller andet sted, så tænker jeg at du naturligvis skal prøve at se det som noget positivt at hun har en så veludviklet retfærdighedssans som hun har. Samtidig skal hun dog også stille og roligt lære, hvornår hun skal gribe ind og hvornår hun ikke skal. Børn der går sammen med deres forældre i zoo - de skal naturligvis opdrages af deres forældre, men børn som bliver slået af andre børn på legepladsen og hvor der ikke er nogen voksne i nærheden - her er det da kun godt at hun markerer at det ikke er i orden, sådan må man ikke gøre.

Når du oplever at hun irettesætter andre børn, hvor det er forældrenes opgave at gøre det, så tænker jeg at du skal sige det til hende. Du skriver "det er svært at få hende hjulpet ud af situationen uden at hun bliver forvirret over min reaktion" og jeg tænker at måde at gøre det på er ved at bekræfte det hun ser og det hun siger "ja det er rigtigt, de andre børn må heller ikke klatre op og ind til dyrene, men det er deres mors arbejde at fortælle dem det".

Igen er hun så lille ...


Annonce

... at det kan være svært at forklare særlig meget, men da hun har den evne så vil det sandsynligvis følge hende i årene frem. Når jeg har siddet som skolesundhedsplejerske, så har jeg faktisk ofte talt med børnene om hvad der er børns arbejde og hvad der er voksnes arbejde. Det er f.eks. ikke usædvanligt at pigerne klager over drengene og irettesætter dem - Ifølge mange piger, så er drengene jo slemme til ikke at høre efter. De sætter sig ikke ned når de bliver bedt om det, de tager ikke madkassen frem, de glemmer at skifte til indesko, de larmer selvom de er blevet bedt om at tie stille osv.

Og pigerne har jo sikkert ret, lærerne klager også nogle gange over at drengegruppen er for urolig, men igen er det ikke pigernes opgave at tage sig af dette, det er lærerens opgave og jeg gør meget ud af at snakke med dem om det.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Ronja vil sikkert også i takt med at hun vokser op, begynde at bemærke at andre børn og voksne ikke gør som man bør gøre og hvor du nogle gange vil have svært ved at svare på hvorfor. Det kan f.eks. være "hvorfor får hun lov til at sidde foran i bilen, når jeg ikke må" og du kan se at det faktisk både er uforsvarlig og ulovligt - barnet må ikke sidde på forsædet...

Jeg tænker derfor at du naturligvis skal møde Ronja og fortælle at hun har ret, at det hun ser er forkert, men at det ikke er alt at hun skal bekymre sig om. Det er ikke hendes arbejde, det er de voksnes. At det så nogle gange virker at det er et andet barn som siger det og kommenterer, det er jo så en anden sag:o)

Jeg håber at mine tanker hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce