Svar: Jeg har behov for at han kan falde i søvn af sig selv
Kære Rikke
Det er dejligt at høre at din dreng har taget fint imod skemaden og nu er oppe på at kunne spise en hel dl. Jeg vil dog foreslå dig, at du ikke propper ham for meget, men at du i stedet deler skemaden ud på to portioner i løbet af dagen. Det er således bedre at give ham 3/4 dl. 2 gange dagligt end 1½ dl. x 1. Dette fordi det giver plads til at følge efter med mælk og mælken er fortsat hans vigtigste indtag.
Da han nu er 4 måneder gammel og igang med skemaden, så vil det stille og roligt blive lettere og lettere for dig at få lidt struktur på dagen og dermed også lidt faste rutiner for søvn. Det at kunne putte til nogenlunde fast tid og vide hvornår han sover, giver naturligt lidt mere overblik, mulighed for at få lidt praktiske ting fra hånden og dermed også lidt mere overskud til dig.
Jeg er ikke tilhænger af "godnat og sov godt" og mener ikke at man skal lade sit ligge og græde sig i søvn. Jeg synes derimod at det er helt naturligt, at et 4 måneders barn har behov for at få mælk inden han skal sove. Det er trygt og rart og en god måde at falde i søvn på og hvis du ikke ønsker at amme, så er alternativet derfor en flaske. Så kan far give en flaske om aftenen og på den måde erstatte dig og jeg synes at en flaske er langt at foretrække fremfor at jeres dreng skal græde ...
... sig i søvn. Med den alder han har, kan I vælge at give almindelig modermælkserstatning eller I kan forsøge med vælling.
I skal regne med at han vil have behov for at sove ca 3 gange i løbet af dagen og hvor lange hans dagslure er afhænger af, hvor meget han også sover om natten. En plan for dagen med amning, 3 lure, skemad x 2 og evt. flaske til natten kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Amning
Formiddag 9: Amning
Puttes til formiddagslur 9.30-10
Frokost 12: Grød af ris, majs, hirse eller boghvede, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca kl. 12.30-13
Eftermiddag 15-16: Ammes
Sen eftermiddag 16.30-17: Sover sen eftermiddagslur
Aften 18: Grød af ris, majs, hirse, boghvede, evt. med lidt frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten kl 19.30-20 eller far kan give en flaske her med modermælkserstatning eller vælling. Far kan endten sidde med ham eller lægge sig med ham, - hvad der nu virker. Det vigtigste er at dagen afsluttes på en god måde og at jeres lille dreng forbinder det at skulle sove med noget rart.
Sen aften 23: Ammes
Nat 24-06: Amning evt. x 1
Jeg håber at ovenstående giver dig et indtryk af hvordan en dagsplan kan se ud og at I hermed er hjulpet lidt videre på vej. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder