Svar: Putteflaske og afvænning
Kære Nadia
Så vidt jeg forstår dit brev, så er det nu kun til natten at Carl stadig får sin flaske og det vil sige at om dagen kan han godt falde i søvn uden?
Det betyder at det kan være en god idé at bruge lidt de samme putteritualer som I har for dagen og overføre det til om aftenen. Hvad er det, som gør ham ekstra tryg der - puttes han f.eks. med en sut og en klud, så skal I også gøre det om aftenen.
Det er korrekt at I nu skal til at skibbe sutteflaskerne helt og en blid måde at gøre det på er ved at skrue indtaget ned, så han ikke længere får f.eks. 200ml mme, men kun får 100 og stille og roligt kan I så begynde at give ham mælk af en kop i stedet. Og tilsidst skal han så slet ikke have mælk om aftenen, men kan puttes med en godnathistorie, hvor I sidder hos ham, læser højt for ham og han kan ligge i sin seng og falde ...
... til ro ved jeres monotone stemme.
Det er vigtigt at han flaskerne stopper og han lærer at drikke mælk af en kop. Både fordi flaske i længere tid kan være skadeligt for tænderne og samtidig drikker børn også forholdsvis store mængder af en flaske og dermed er der risiko for at de får for meget mælk og der ikke er plads til rigtig mad i maven. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man stopper med sutteflaske omkring 12 måneders alderen. Herefter kan barnet spise og drikke som den øvrige familie.
Det er dog ikke altid det lige lykkes at stoppe flasken ved 12 måneder og det kan også være okay, men det er nu og i løbet af den næste måned til 1½ at I skal nedtrappe flaskerne og få sat noget andet i stedet. Jo ældre han bliver, jo mere bevidst bliver han også.
Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
Viden om børn:
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.