Annonce

Annonce

Svar: Afføring, forkølelse og mad


24. september 2007

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Maria

Det er helt korrekt at der sker nogle enzymændringer, som naturligt gør at Malthes afføringsmønster ændrer sig og det er ofte også sådan at børn der får erstatning har mere grønlig afføring end børn der får modermælk.

Så længe afføringen er grøden og han har afføring ca 1 gang i døgnet, så vil man normalt ikke gå ind og behandle med laktulose. I stedet vil det være en god idé at du hjælper ham med at blive bevæget og bruge sin krop.

Bevægelege kan være:
- Han ligger på ryggen og du cykler med hans ben imens du f.eks. synger 'hjulene på bussen drejer rundt'
- Han ligger på ryggen, tag fat om læggen og bøj i hans hofte og knæ. Lad hans underkrop rulle fra side til side.
- Hjælp ham med at dreje fra side til side, ved at lade ham række efter noget legetøj.
- Han ligger på maven, hjælp med at hænder og arme holdes under brystkassen, så han ikke ligger og 'flyver', så er det svært at trille. Udnyt evt. puslepudens skrå sider, så han har lettere ved at komme fra maven og om på siden og derfra videre om på ryggen. Hjælp ham med at dreje, få ham til at kigge skråt bagud efter legetøj, så hovedet giver overbalance og hjælp ham videre rundt til siden på denne måde.

Det er bestemt et forsøg værd at koge vand og have kogt vand stående på flasker og så først lige inden brug, lune det i mikroovn og komme pulveret i.

Svømning og et lunt bad er også godt til at stimulere tarmfunktionen. Det der er problemet i de almindelige svømmehaller er ofte at luften er kold og det kan ikke undgås at barnet får lidt træk. Sørg derfor for at du har et stort babyhåndklæde til ham, så han så vidt muligt er pakket ind, når han ikke er i vandet. Lidt træk kan godt give løbenæse...

Man taler om to typer for mellemørebetændelse, den akutte og den sekretoriske. Det kan være svært at vurdere, hvad det er barnet har. Nogle gange har børn begge typer samtidig og generelt kan man sige at begge dele giver trykken og smerter i øret.

Ved den akutte mellemørebetændelse, får barnet ofte pludselig feber og smerter i ørerne. Barnet kan være utrøsteligt, især når det ligger ned, men stoppe med at græde, når det tages op. Den akutte mellemørebetændelse skyldes virus eller bakterier og smerten i øret skyldes at betændelsen presser på trommehinden. Hos nogle børn springer trommehinden spontant og det 'flyder' fra øret, siger man og barnet har ikke længere ondt. Den akutte mellemørebetændelse kommer desværre ofte igen og rammer hyppigst børn mellem ½ og 4 år.

Den sekretoriske ...


Annonce

... mellemørebetændelse kaldes væske i mellemøret, fordi der samler sig væske der. I forbindelse med en forkølelse hæver slimhinderne op og øretrompeten eller det eustatiske rør tilstoppes. Det er ofte de 2-5 årige der rammes af denne type.

Med den alder Malthe har skal du normalt ikke gå og bekymre dig omkring mellemørebetændelse, men naturligvis tage dine forholdsregler og det betyder at du skal sikre dig at han ikke ligger på et gulv, hvor det trækker og generelt er fodkoldt, det er en god idé at lægge ham på et tæppe, det er godt med et par sutsko, det er godt med en lille hue, når I skal ud og når han sover ude, påklædningen skal generelt passe til vind og vejr, frisk luft er godt og det er vigtigt at lufte ud inde og gøre rent, så man har et sundt indeklima, undgå røg og tobak osv. osv.

Hvis han bliver forkølet og har gult snot i næsen som lukker til, så er det vigtigt at du hjælper ham med at få det løsnet, så der komme passage. Her kan du købe saltvand på apoteket og dryppe det i næsen og du kan også købe en 'næsesuger', som kan hjælpe med at få snotten ud hos de børn som endnu ikke er i stand til at pudse næse. Og så er det generelt en god idé at lejre ham, så han ligger lidt højere med hovedet - f.eks. ved at komme en lille pude eller en sammenrullet stofble ind under madrassen i hovedenden af liften, barnevognen osv.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Med hensyn til mad, så er det jo rigtig dejligt at Malthe nu er begyndt at sove igennem om natten - nyd det, mange vil misunde dig dette:o) Du skal dog være opmærksom på at han jo fortsat skal have mad, så han er dækket ind og vokser som han skal. Når du skriver at han spiser mellem 50-100ml under sit behov, så tænker jeg at det er udregnet efter af han skalk have 1/6 af sin vægt i døgnet. Dette er en tommelfingerregel og han må derfor gerne variere det lidt selv, så han nogle dage spiser lidt mere og andre dage lidt mindre. Du skal naturligvis sikre dig at han forsat får nok til at vokse.

Hvis han vejer ca 5700g nu så er hans døgnbehov mellem 900-1000ml i døgnet, hvis han spiser mellem 800-900 så er det også helt fint og alderssvarende. Måske han er begyndt at få lidt mere fornemmelse for hvad det vil sige at være mæt modsat sulten og du må tro på at han, hvis du tilbyder, har en naturlig evne til at regulere sit behov. Så indtilvidere så er det helt fint og du skal ikke begynde at presse ham til at spise, så kan det nemlig gå helt galt:o)

Og så må du få ham vejet om et par uger og se om ikke det hele ser fint ud:o) Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce