Svar: Familiens mad?
Kære Linda
Det er helt rigtigt at Ellas mad kan begynde at tage lidt mere udgangspunkt i den mad I spiser og hvis du bruger sødmælk eller lidt fløde i madlavningen så kan hun få det samme som jer. Det betyder at hvis du f.eks. laver en portion kartoffelmos med millionbøf og du her har brugt sødmælk både i mos og til den brune sovs, ja så behøver du ikke lave speciel ret til din datter, I kan spise det samme.
Det samme gælder hvis du laver kødsovs og spaghetti, serverer ris med sovs osv. og det betyder ikke noget om maden er dansk, thailandsk eller italiensk - det er faktisk godt hvis det smager af noget, det kan de fleste børn faktisk rigtig godt lide.
Almindelige krydderier kan bruges. Du skal dog være opmærksom på at der på persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.
'Grønt drys' på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog gerne anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med. Spædbørn og småbørn må godt få 'grønt drys' på kold mad, men al restemad med ...
... grønt drys skal kasseres.
Hvis du bruger lidt salt i kogevandet, så må din datter også gerne få grøntsager der er kogt i almindelig saltet vand. Men hører I til dem der salter meget, så er det en god idé at bruge bordsalt og så må I voksne salte ekstra ved bordet, når I spiser.
Hun må meget gerne få ris og du kan også begynde med lidt pastatyper. Det du skal medtænke i den forbindelse er at pasta er lavet af hvede og derfor indeholder gluten - hun må gerne få gluten med den alder hun har nu, men det er vigtigt at hun ikke får store mængder, men øger sit indtag stille og roligt i det næste stykke tid.
Maden bør forsat også koges eller laves i ovn, eller det kan være en kødsovs, hvor kødet ikke er hårdt svitset men har stået og simret i tomatsovsen. Det er helt fint. Det drejer sig generelt om at give så stor variation som muligt og jo mere du kan få hende til at spise nu, jo mere forebygger du kræsenhed når hun bliver ældre.
Der er naturligvis fortsat visse ting hun ikke må få, det er f.eks. sushi og honning og også større mængder komælk. Men der er tilgengæld rigtig meget hun gerne må og som sagt er det vigtigt at udnytte hendes lyst til at putte i munden og smage på ting:o)
Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Fedtcreme - fedtprocent
Der findes rigtig mange forskellige cremer på markedet, og til behandling af børneeksem er det en god idé at vælge fedtcreme. Jo højere fedtprocent cremen har, jo mere fedtet og klistret vil den ofte være - og dermed også for mange mere ubehagelig. Derfor er det en god idé at vælge så fed en creme som muligt, som samtidig virker behagelig - og til behandling af børneeksem i ansigtet er det ofte en god idé at vælge en creme med en fedtprocent omkring 30-40%. Det er ofte også en god idé at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder