Svar: Kost - 4 mdr.
Kære Helle
Banan kan godt virke lidt forstoppende hos nogle børn og derudover så er det sådan at hvis man starter med den meget søde mos, så kan man risikere at barnet ikke vil tage imod almindelig grød og grøntsagsmos.
Jeg vil derfor foreslå at du i stedet begynder at give Matthis en rigtig grød, det kan være f.eks. ris, majs eller hirsegrød og hvis du så synes du vil gøre denne grød lidt ekstra lækker en gang imellem, så kan du komme lidt forskellig frugtmos på.
Du kan købe frugtmos på glas, og herunder også frugtmos med banan, hvilket kan være lettere for ham at fordøje. Her er mosen behandlet. Når du giver ham frisk bananmos så kan det være svært for hans tarme at kapere det og det vil normalt være en god idé at den frugtmos man begynder med er kogt mos. Det kan f.eks. være æble eller pæremos. Du kan selv lave mos ...
... eller du kan som sagt købe mos på glas.
Frugtmos bør derfor bruges som en topping på en grød og det betyder også at du kan give ham lidt smagsvariation under måltidet. Hvis du f.eks. giver ham en ske med ren grød, f.eks. risgrød og så lidt pæremos så smager maden lidt forskelligt lidt ligesom når vi spiser. Maden smager også forskelligt alt efter om det er kødet eller grøntsagerne der kommer i munden og små børn kan også godt lide variation.
Hvis du ikke får den udleveret af din sundhedsplejerske, så kan du overveje at købe bogen "mad til spædbørn og småbørn" fra Sundhedsstyrelsen. Den sælges på apoteket og koster ca 65 kr. Heri finder du opskrifter på forskellig slags grød og mos og kan læse de forskellige retningslinier i forhold til hvad han må få hvornår.
Rigtig meget held og lykke og hans mælkeindtag ser rigtig fint ud:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.