Annonce

Annonce

Svar: Bedre rytme for dagen - eller er det for tidligt?


31. august 2007

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Katrine

Det er helt relevant at tale om lidt mere faste rutiner for mad og søvn, når din dreng er 6 måneder gammel. Ikke at børn skal puttes ind i og skal følge et skema, men det hjælper faktisk ofte både børn og forældre at der er lidt mere struktur på dagen og så skal der naturligvis fortsat være plads til lidt fleksibilitet.

Netop i 6 måneders alderen begynde de fleste børn at kunne nøjes med to lure dagligt, hvor de tidligere ofte har taget 3. Det ser ud som om at jeres dreng er god til at falde i søvn ved brystet om morgenen og derfor lige tager en længere søvn og det er rigtig godt, så behøver han ikke sove så meget om dagen og to dagslure vil være passende.

Det er forskelligt hvor meget børn sover om dagen, men gennemsnitligt vil en 6 måneders dreng sove 3-4 timer om dagen og 10-11 timer om natten, altså ialt ca 14-15 timer i døgnet.

Nogle børn vælger at sove en kort formiddagslur, så de f.eks. kun sover 1 time om formiddagen og tilgengæld så sover f.eks. 2-2½ time om eftermiddagen. Andre børn sover f.eks. 1½ time x 2 dagligt og atter andre har en lang formiddagslur og sover så kort om eftermiddagen. Her må I forsøge at finde ud af hvad der passer jer.

I princippet skal man jo ikke vække børn der sover, men lade dem sove, som de viser behov for. Dette er dog igen en balance med den alder jeres dreng har, for det er også vigtigt at han er vågen om dagen og bruger sin krop, er aktiv og interesseret i verden og at han lærer at sove om natten (hvilket han jo også gør nu)... men det kan være udmærket at prøve at rumstere lidt rundt omkring ham, når I tænker at han har sovet tilstrækkeligt og se om han så vågner lidt op til dåd. Det er fint nok at du vækker ham sidst på dagen for at sikre at han så sover igen om aftenen, men måske var det bedre at vække ham når han har sove 1 times tid om formiddagen, for så derefter ...


Annonce

... at kunne putte ham lidt mere præcist over middag... En tanke.

Hvis han allerede nu er i stand til at spise en god dl mos eller grød, så må du gerne øge ham til 3 gange dagligt. Det er bedre at han spiser 1 dl. 3 gange dagligt end 1½ dl. x 2, da det sikrer at der fortsat er plads til mælken og at han får et varieret indtag af grød og grøntsager. Samtidig må han også gerne begynde at få lidt kogt kød eller fisk i sin grøntsagsmos.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen kl. 06: Ammes og sover videre

Morgen 8-9: Havregrød, flerkornsgrød eller lignende, vand af kop

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur, sover 1-1½ time.

Frokost 12: Grød eller grøntsagsmos med lidt kogt kød eller fisk, gerne grøntsager der smager af noget, det kan være f.eks. rodfrugtmos. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Ammes og puttes til middagslur ca 13.30 og sover her 1½-2 timer, måske mere, det kommer an på hvordan han ellers sover om formiddagen.

Eftermiddag 15-16: Ammes

Aften 18: Grøntsagsmos med kogt kød og fisk, sidder med ved bordet i høj stol, må gerne få brødstykker og lignende i hånden at sidde med og må gerne smage lidt fra jeres tallerken. Det kunne f.eks. være lidt kartoffel godt moset med lidt sovs... Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30

Har evt behov for at blive ammet lidt hyppigere om aftenen og det er helt okay, hvis han så er putteklar og sover om natten. Ellers vil det være godt at du ammer ham inden du selv går i seng omkring midnat

Sen aften 23: Amning

Hvis han er ammet inden midnat, så kan du være heldig at slippe for amning midt på natten og kan måske få lov til at sove videre til kl. 06 næste morgen og så kører planen igen.

Tiderne her er naturligvis ca-tider og du måse hvad der passer bedst ind i jeres lille familie. Håber at du her er hjulpet lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce