Annonce

Annonce

Svar: Pasning og amning - 9 mdr.


27. august 2007

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Mette

Hvis du skal arbejde på almindelige tider som mellem ca kl 8 og kl. 16 så tænker jeg at det fortsat vil være muligt at du bibeholder morgenamning - det er en dejlig måde for jer begge at vågne på, så kan du amme om eftermiddagen, når I mødes og så igen om aftenen, når hun skal sove. Dette vil umiddelbart være tilstrækkeligt for at dække hendes mælkebehov.

Du vil også kunne gøre det at du nøjes med at amme morgen, aften og så sen aften. Ved at tilbyde hende brystet sen aften, lige inden midnat, så behøver hun ikke mælk om natten. I har begge brug for sammenhængende nattesøvn og samtidig så tænker jeg at det vil være godt for hendes indtag af mad om dagen, at du ikke ammer her... hvilket du jo af gode grunde heller ikke kan når du ikke er tilstede.

Jeres datter vil således stille og roligt lære at drikke sit behov for væske af en kop og i stedet for eftermiddagsamningen kan hun med den alder hun har få en portion tykmælk eller lignende.

Det er rigtig vigtigt at de der passer hende tilbyder hende små hyppige måltider, det betyder ikke så meget hvor meget hun spiser af gangen, stille og roligt vil hun spise større og større mængder fordi hun får mindre og mindre mælk hos dig. I takt med at hun begynder at spise mere rigtig mad, så vil hun heller ikke have behov for brystmælken på samme måde. Trygheden har hun behov for, men den kan hun få på anden vis og det kan far også - han er en ligeså god omsorgsperson som mor:o) Og hvor er det dejligt at far og datter nu får mulighed for at være mere sammen... selvom det bliver hårdt for dig, det ved jeg godt:o)

Du ammer rigtig meget og det skal naturligvis ændres. Det kan godt være nødvendigt at du trapper amningerne ned her over den næste uges tid, så din krop kan følge med og du ikke risikere at få en brystbetændelse, men det er sådan at jo mindre din datter sutter hos dig, altså jo færre gange, jo mindre mælk vil du også ...


Annonce

... danne og mælken vil indrette sig efter hendes behov. Det vil altså være godt, hvis du kunne trappe ned, så du i stedet for at amme 8 gange dagligt, begynder kun at amme 6, så 5, så 4 og så 3.

Det betyder også at du ikke automatisk skal tilbyde din datter brystet hver gang i løbet af dagen at hun ikke har spise så meget. For fyldes hun op med mælk hos dig hver gang, så spiser hun jo heller ikke ved næste måltid og så er det at I kommer ind i en dum cirkel.

En plan for dagen kunne se således ud, når det også skal fungere, når hun skal passes:

Tidlig morgen 06: Amning

Morgen 8: Havregrød eller øllebrød, vand af kop

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ½ banan eller anden frisk frugt, evt. lidt frugtmos, vand af kop eller en kop lun mælk lige inden hun skal sove

Puttes til formiddagslur i barnevogn

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, Grøntsagsmos og grøntsager i stykker, rester fra aftensmaden som frikadelle, kylling, godt kogte pastaskruer mv. Vand af kop


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Puttes til middagslur og her kan du amme hende indtil du begynder arbejde. Ellers kan hun få en kop lun mælk

Eftermiddag 15-16: En portion tykmælk med lidt rugbrødsdrys, frugtmos, friske bær, ½ bolle med smør at gnave i. Vand af kop

Aften 18: Mere og mere familiemad, spiser altså stort set det samme som I andre, naturligvis tilpasset i en konsistens som hun kan kapere. Vand af kop. Evt. lidt frugtmos til dessert.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 23: Amning

Nat 24-06: Vand, hvis tørstig, ikke mælk.

Som du kan se er der fortsat plads til en del amninger i denne plan og det er helt sikkert nok til at sikre hendes behov og også i forhold til at lade amningerne udgå og give mælk af kop. Din datter kommer ikke til at mangle noget. Men det er som du også er klar over en proces, som I begge skal være parate til:o)

Håber ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce