Svar: Aftenputning et mareridt
Hej med dig
Der er flere ting som spiller ind på jeres situation. For det første har jeres lille dreng været syg og det har sandsynligvis være en voldsom oplevelse for jer alle - det er feberkramper ofte, selvom de kan komme i forskellige grader.
For det andet, så har jeres dreng en alder nu, hvor han er meget bevidst om mor og far i forhold til f.eks. bedsteforældre. Han er sandsynligvis mere mobil og har derfor naturligt også en større motorisk uro i kroppen og svært ved at slappe af. Han oplever mentalt verden større og er nu mere bevidst om at I går fra ham og at han er alene.
Han er også i en alder, hvor I skal til at overveje om han skal til kun at sove en lur dagligt. Måske er han ikke træt nok om aftenen og de fleste børn vil mellem 12-18 måneders alderen trappe deres lur ned, så de i stedet for to lure kun sover en lidt længere middagslur.
Børn omkring 12 måneders alderen er igang med et stort udviklingsspring og det kan være svært at vurdere hvad der er tale om. Det er dog ikke noget I gør forkert og at han reagerer anderledes når det er dig, er fordi han er knyttet til dig på en helt anden måde. Du skal faktisk se det som et sundhedstegn at han overfor dig både prøver lidt grænser, men også reagerer på de ting han oplever i løbet af dagen og det at du går fra ham.
Det bedste du kan gøre ud over måske at ændre på dagslurene er at give ham den tryghed han beder om. Det vil ofte være en god idé at få en kop mælk og ½ banan inden han skal sove, en ...
... godnathistorie eller lignende, hvor du sidder hos ham. Ofte vil han dog se det som underholdning, hvis du bliver siddende og derfor trække tiden ud.
I stedet kan du gøre det at du tager noget arbejde med ind på hans værelse. Det kan være at du stiller dig og ordner strygetøj, sætter dig med en computer eller lignende, hvor du er til stede i rummet, kan tale lidt med ham "mor er lige her, natnat", "læg dig ned igen" osv. Så han hører at du er der, at du passer på ham og at han trygt kan lægge sig til at sove. Så det er ham selv der de fleste gange lægger sig og ikke dig der går hen og lægger ham ned - det kan du gøre en gang imellem. Og ellers så er det din stemme og tilstedeværelse i rummet som giver ham trygheden.
Når du har gjort dette i en periode og han atter er blevet tryg ved sin seng og ved det at skulle puttes, så kan du begynde at gå lidt mere til og fra. "Mor kommer lige om lidt" og så komme igen - aldrig være væk i mere end 3 minutter, altid komme tilbage også selvom han ikke græder - vise ham at du er der og at han derfor trygt kan lægge sig til at sove.
Og en vigtig ting: Det er ikke en stor fejl at tage et barn op som er ked af det, ulykkelig. I har ikke gjort noget forkert. At han bliver glad, når han kommer op er jo kun fordi I har lyttet til ham og forstået hvad han ville. Det har været omsorgsfuldt og nødvendigt fordi han har været syg. Så den dårlige samvittighed hører ikke til der:o)
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.