Annonce

Annonce

Svar: Flerkornsgrød - 5 mdr.


10. august 2007

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Karin

Det vil jeg gerne hjælpe dig med:o)

Til flerkornsgrød kan du sådan set blande lidt forskelligt sammen, hvad du nu har. Du kan bruge alle mulige typer af forskellige korn, gryn, flager og meltyper. Knækkede korn eller gryn giver den bedste grød hvis de har trukket i koldt vand i køleskab naten over, og husk ikke at bruge for mange hele kerner, da Anna ikke kan optage næringen fra disse og da det kan give diarré.

Du kan blande f.eks. havregryn, hirseflager og rugmel. Tag ca en spiseskefuld af hver, bland det med 2 dl koldt vand og kog det op i en gryde 2-3 minutter imens du pisker i det. Tag gryden af varmen, kom smør og mælk i og lidt mælk på. Grøden er klar til servering.

Når du begynder med de lidt grovere grødtyper så er det vigtigt at se på glutenindholdet, som stille og roligt må stige efter 6 måneders alderen. Der er især gluten i hvede og ikke ret meget i havre og rug, hvorfor du godt må forsøge med lidt havregrød eller øllebrød kort før 6 måneders alderen.

På samme måde må du også gerne fra 6 måneders alderen begynde at tilbyde hende flere grøntsager og lade hendes mad tage udgangspunkt i jeres mad, så hun stille og roligt begynder at få lidt af jeres sovs, indmaden af en frikadelle og lignende på og i sin grøntsagsmos. Det er vigtigt at give hende forskellige smagsoplevelser, netop så det ikke pludselig bliver kedeligt og hun ikke vil have noget.

Når du begynder med lidt kød og fisk, så er det altid en god idé at starte med det lyse kød først. Det er f.eks. kalkun og kylling. Du kan med fordel koge det, lave det til små kødboller som du har ...


Annonce

... liggende parat i fryseren. Du kan f.eks. købe lidt hakket kalkunkød. Men stille og roligt må du så også meget gerne bruge gris, kalv, lam, okse osv.

På samme måde med fisk, du må gerne bruge laks, rødspætte, torsk, ørred og lignende, lavet i ovnen eller kogt i en lille gryde. Det er også tilladt at bruge lidt fisk fra dåse, hvis det er lettere i dagligdagen en gang imellem.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

En plan for dagen der giver plads til 3 måltider skemad og flaske kunne se således ud:
Morgen 6-7: Flaske
Formiddag 9: Grød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop.
Puttes til formiddagslur evt. med en flaske ca 9.30
Frokost 12: Grøntsagsmos, evt. med lidt kød eller fisk, vand af kop
Puttes til middagslur evt. med en flaske ca kl. 13
Eftermiddag 15.30-16: Flaske
Aften 18: Grøntsagsmos evt med kød eller fisk, vand af kop
Puttes til natten med en flaske ca kl. 20
Sen aften 23: Evt. flaske

Som du kan se af denne plan er mælk fortsat en stor del af indtaget og du skal regne med at Anna fortsat drikker måske 700-800 ml dagligt + vand af kop ved siden af. Nogle børn drikker store mængder af flasken, tager f.eks. 200ml hver gang og de vil fint kunne nøjes med 4 flasker dagligt, andre børn drikker mindre af gange og har derfor brug for måske 6 flasker og det er også helt okay. Den fleksibilitet må der være. Andre børn har så rigtig svært ved at nå op på store mængder mælk og her må man så supplere lidt ved f.eks. ikke at lade barnet sove for mange timer aften og nat uden mad, men være nødt til at give en flaske ekstra i søvne.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce