Annonce

Annonce

Svar: Faste rutiner/tider for amning og søvn


9. august 2007

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jane

Jeg kan godt forstå du synes du trænger til en pause en gang imellem, for det er hyppigt at din dreng kommer til brystet. Det er dog rigtig dejligt at I begge er så glade for amningen og det lyder også som om at du har godt med mælk.

Du skriver at han stopper amning efter ca 10 minutter og her virker godt mæt og tilfreds. Det lyder meget rigtigt at han ikke har behov for at spise i længere tid med den alder han har. Det skal naturligvis lige medtænkes at det i øjeblikket er rigtig varmt og at din dreng måske melder sig lidt hyppigere til brystet for at få slukket tørsten.

Jeg tænker dog at det må være et forsøg værd at se om du kan strække tiderne lidt, så din dreng spiser lidt større mængder ved brystet hver gang han lægges til for at se om det vil kunne gøre en ændring. Nu hvor han er begyndt med skemad, så bliver han jo vant til at få lidt mere fylde i maven og måske vil det derfor passe at ændre spisevaner lidt.

Har du prøvet at give ham vand at drikke sammen med skemaden? Det vil være fint at du også gør dette og stadig væk må han gerne fyldes op med brystet efterfølgende.

Jeg kan se at din dreng er fint i stand til at sove et længere stræk, det gør han jo faktisk fra kl. 19.30 til 23. Så det rare for dig ville være at han kunne gøre det om natten mellem 24 og 05 og det kan du måske godt få indført.

Har du indtryk af at han spiser meget kl. 01 eller vil du kunne springe dette måltid over? Evt. hjælpe ham med at skifte stilling, få en beroligende hånd eller lignende og han så sover videre af sig selv.

Bruger din dreng sut? Det går jeg ud fra at han ikke gør, så behovet for at sutte stilles hos dig. Måske en sutteklud vil gøre ham godt, måske en klud som dufter lidt af mor...

Du skriver at amning er ...


Annonce

... vigtigt før han skal sove, men at han ikke nødvendigvis falder i søvn ved brystet og det er jo meget positivt. Samtidig tænker jeg så at du skal forsøge at udskifte nogle af amningerne med lidt vand, således at når han vågner fra lur og er tørstig så er det vand han tilbydes og ikke brystet.

Min idé til en dagsplan, som passer nogenlunde med jeres tider, kunne se således ud:

Tidlig morgen kl 05: ammes

Morgen kl 8: Grød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 9

Vand at drikke, når han vågner fra lur

Frokost: Ammes og puttes til middagslur omkring kl. 12

Vand at drikke, når han vågner


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Tilbydes grød igen omkring kl. 14, vand af kop.

Eftermiddag 15-16: Ammes og puttes til powernap, igen vand når han vågner

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos, evt. lidt frugtmos til dessert, vand af kop

Puttes til natten med amning 19-20

Sen aften kl 23-24: ammes

Nat: Forsøge at undvære brystet mellem 24 og 05, hvis han har behov, så læg ham til, men forsøg så at trække brystvorten ud af munden, så han ikke fyldes med mælk, men stille og roligt lærer sig at finde trygheden og roen ved at du bare er der, kærtegner ham lidt osv.

I denne plan indgår amning ca 6 gange i døgnet, håber at det giver jer en idé om hvordan det kunne se ud, så I har noget at arbejde hen imod. Husk dog også at det er vigtigt at du stadig ammer og at mælken udgør en stor del af hans indtag. Man skal ikke være rigid og han skal jo i princippet have lov til at komme til brystet, men han skal heller ikke slatspise, men tage en god portion og hvis mælken fylder for meget i maven, så er der ikke plads til skemaden... så en balance, hvor der er plads til fleksibilitet.

Rigtig meget held og lykke med projektet og god ferie:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce