Svar: Modermælkserstatning og klør sit øre
Hej med jer to
Dejligt at høre at I kunne bruge mit sidste råd og nu føler jer bedre rustet til vuggestuestart:o)
De bedste til at se på ører og vurdere om der skal gøres noget i den forbindelse er ørelæger. Det er læger med specialuddannelse i øre, næse og hals og jeg synes I skal bestille en tid hos en ørelæge. Det kan I gøre direkte og behøver ikke henvisning. Der er ingen grund til at gå og være usikker på om der er noget, så er det bedre at få det tjekket en ekstra gang.
Med hensyn til modermælkserstatning, så vil det aldersmæssigt være relevant med 2 flasker dagligt. En morgen og en aften og man kan diskutere om det hos jer vil være en fordel at give en flaske sen aften inden I selv går i seng, f.eks. kl. 23 fordi jeres dreng sover på det tidspunkt og derfor så vil lappe det i sig i søvne. Om dagen har han interesse for alt muligt andet og gider det ikke rigtig mere og det er sådan set forståeligt nok.
Han bør få 400ml mme dagligt og så er hans jernbehov dækket. Da det ikke lyder som om han når op på dette, så vil det være nødvendigt at give ham jerntilskud ved siden af. Og han skal have fuld dosis jern hvis du ikke er sikker på at han får de 400ml. Mme i grøden om morgenen tæller også med i hans indtag. At han ikke gider drikke det af kop forstår jeg godt, her er det fint med vand.
Nu ved jeg jo ikke hvordan planen fra vuggestuen ser ud, men jeg tænker at en alderssvarende (9-10 mdr og frem) dagsplan hvad angår mad lyder mieget som den plan du allerede ...
... har. Mit forslag ville se således ud:
Morgen 7: Starter dagen med havregrød, hvis han ikke vil have flaske om morgenen mere, vand eller sødmælk af kop ved siden af. Evt. lidt frugtmos på grøden.
Formiddag 9.30: ½ banan, eller anden frisk frugt, vand af kop og puttes herefter til formiddagslur, sover 45 minutter.
Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg. Tilbehør af kogte ærter, majs, gulerod, evt. lidt rester fra aftensmaden som godt kogte pastaskruer, frikadelle (kød/fisk), kylling og lignende. Vand af kop.
Puttes til middagslur
Eftermiddag 15: En lille portion tykmælk, A38 eller lignende med frugtmos, rugbrødsdrys, ½ banan eller anden frisk frugt. Vand af kop
Før aftensmad 16.30-17: En tallerken med lidt forskelligt grønt, det kan være lidt agurk, lidt avokado, rød peberfrugt eller lignende
Aften 18: Familiemad som I andre spiser, kød, fisk, grøntsager, ris, pasta, sovs osv. Vand eller sødmælk af kop. Evt en portion frugtgrød med mælk til dessert
Puttes til natten med en flaske mme ca 20
Sen aften 23: Flaske med mme (denne fordi han ikke drikker mme om morgenen eller i løbet af dagen og fordi han måske vil acceptere den fordi han sover).
Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Jeg ved at det er mange små måltider og mange børn vil slet ikke kunne kapere så meget i løbet af en dag og det er også helt okay. Men nu ved du hvordan man nogenlunde kan få plads til mellemmåltider på en dag.
Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.