Annonce

Annonce

Svar: Problemer ved aftensmad


31. juli 2007

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Katrine

Det er meget normalt at børn i Klaras alder er småt spisende om aftenen. For det første er det på denne tid at familien ofte er samlet omkring bordet, samtidig har hun en alder hvor hun udmærket ved at det gør noget ved jer, når hun kniber munden sammen. Hun er derfor mere og mere bevidst om at hun på denne måde kan få jeres fulde opmærksomhed ved middagsbordet. Derfor er det rigtig godt at I så vidt muligt forsøger at tage det helt stille og roligt.

Derudover så har hun også en alder nu, hvor hun naturligt i kraft af den fysiske aktivitet der lægges for dagen, er træt om aftenen og det at spise selv kan faktisk nogle gange virke helt uoverskueligt. Hun magter det simpelthen ikke, men samtidig så vil hun jo så gerne selv og det kan være svært at få lov til at hjælpe.

Jeg synes ikke I skal snyde maden ind, men i stedet i en periode se om I kan få lov til at mose lidt af maden og på den måde få lov til så at hjælpe hende med at spise. På samme måde som I får lov med grøden senere. Lidt kartofler, ris eller lignende blandet og mos med lidt sovs glider let ned og ved siden af kan hun så fortsat få mad i stykker, som hun selv kan sidde med.

Derudover tænker jeg at det er vigtigere at fokusere på hendes indtag i løbet af dagen og det gælder i øvrigt begge børn. Mange børn spiser sparsomt om aftenen og det gør ikke noget, hvis de ellers spiser små hyppige måltider i løbet af dagen. Lidt men tit er meget bedre end få og store portioner.

I har fuldstændig ret i at jeres dreng ikke kan holde bordskik i timer og skal have lov til at gå fra bordet, når han er færdig med at spise, med mindre der lige er tale om få minutter og så er alle færdige. Børnene har dog stor glæde af hinanden og derfor kan det også være udmærket at lade dem spise sammen. Med den ...


Annonce

... alder Klara har nu, så kan hun jo mere eller mindre spise det samme som storebror og det kan måske motivere dem begge.

En dagsplan for dem begge kunne se således ud:

Morgen: Havregrød, mælk af glas
Formiddag: ½ bolle med smør, ½ banan eller anden frugt, evt. lidt juice en gang imellem.
Frokost: Rugbrød med smørbart pålæg, tilbehør af kogte grøntsager som ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt, avokado, agurk og lignende. Rester fra aftensmaden, det kan være kylling, frikadelle, pastaskruer osv. Hvis de spiser lidt af dette til frokost, så betyder det ikke så meget hvad der glider ned aftenen i forvejen. Vand at drikke til
Eftermiddag: En portion yoghurt naturel eller lignende med rugbrødsdrys, frugtmos, friske bær eller lignende. ½ bolle med smør, lidt frisk frugt. Vand af kop.
Før aftensmad: En tallerken med lidt grøntsager, gulerod og agurk i stænger, majs og lignende. Tit vil børnene gerne spise lidt grønt imens vi gør aftensmaden klar og så har de igen fået lidt der og behøver ikke spise så meget til aftensmaden.
Aftensmad: Det samme som I andre får, vand eller mælk af kop. Evt. lidt frugtgrød med mælk til dessert.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Jeg ved godt at når man har småt spisende børn så kan en sådan dagsplan virke fuldstændig uoverskuelig, men det I skal fokusere på er jo netop at lidt er bedre end ingen ting og at de to kan spise sammen og have glæde af det. Samtidig så er lidt mad på denne måde i løbet af dagen også med til at holde blodsukkeret stabilt og det gør faktisk rigtig meget godt for appetitten.

Det er helt okay at I giver Klara en portion grød at sove på, hvis I oplever at hun ikke har spise særlig meget og hun her tager imod uden problemer og så efterfølgende sover godt.

Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke med dem begge fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce