Brev:
Søvn, kravlegårde og babygynger
Hej Helen
Tak for en super god hjemmeside. Jeg bruger den tit til at lede efter svar på mine spørgsmål, og jeg finder næsten altid hvad jeg søger. Nu har jeg dog nogle spørgsmål vedr. min egen datter på 2 måneder, som jeg gerne vil høre dine tanker omkring.
Det første spørgsmål drejer sig om sovevaner. Min første sundhedsplejerske sagde til mig, at jeg ikke behøvede at tænke på sovevaner/rutiner før min datter er omkring 4 måneder. Derfor har jeg indtil nu ikke bekymret mig så meget om at få hende til at sove på bestemte tidspunkter. Min nye sundhedsplejerske har sagt, at jeg allerede nu kan begynde at indarbejde en rutine omkring søvnen, da det kan hjælpe med at give gode sovevaner senere. Derfor vil jeg gerne prøve at skabe en fastere rytme for hende, men jeg er i tvivl om hvordan jeg skal gribe det an.
Indtil nu har vi ladet hende være vågen om aftenen, fordi hun altid har været meget frisk om aftenen (hun vil gerne smile og pludre med os – det er faktisk om morgenen og om aftenen hun er allermest frisk). Hun sover ofte en halv times tid først på aftenen (omkring kl. 19.30 - 20), hvorefter hun er vågen et godt stykke tid (nogle gange indtil kl. 23 eller 24). På sigt duer det selvfølgelig ikke at hun er vågen så længe, men hvordan og hvornår skal vi forsøge at ændre på det? På hvilket tidspunkt bør vi efter din mening putte hende? Kan/bør vi ændre hendes rytme, så hun er vågen sidst på eftermiddagen i stedet for om aftenen?
Når hun falder i søvn sker det som regel ved at hun er hos en af os - vi har ikke ladet hende falde i søvn ”af sig selv”. Jeg vil gerne lære hende, at hun skal falde i søvn af sig selv, men hvordan gør jeg det?
Jeg tænker at vi skal putte hende med et fast putteritual, men skal vi sidde hos hende til hun falder i søvn, eller skal vi kun gå ind til hende når hun giver lyd fra sig (f.eks. når hun skal have sutten)? Vi har prøvet at lægge hende i seng et par gange for at få hende til at falde i ...
... søvn (fordi vi synes hun har vist træthedstegn), men når hun så er kommet i seng virker hun pludselig ret frisk igen. Så bliver vi i tvivl om det er ”synd” for hende at hun bare ligger i sengen og kigger, og så har vi taget hende op igen. Skal vi bare prøve at lade hende ligge eller skal vi vente med at putte hende til senere, når hun lader til at blive frisk igen?
Hvornår tror du hun begynder at forstå sammenhængen mellem at blive puttet og taget op igen – jeg tænker på om vi allerede nu kan give hende en idé om, at hvis hun græder længe nok eller bare ikke falder i søvn hurtigt nok, så kommer hun op igen. Det vil jo ikke være så godt at lære hende sådan noget…
Det andet spørgsmål drejer sig om kravlegårde. Da jeg var barn havde alle en kravlegård, men jeg synes aldrig jeg ser det længere. Umiddelbart synes jeg det virker rart med en kravlegård, fordi det giver min datter et trygt sted at lege og jeg kan få en lille pause til at gøre nogle huslige ting. Problemet er selvfølgelig ikke så stort endnu, da hun bare ligger på ryggen og ikke kan kravle nogle steder hen, men senere synes jeg det kunne være rart.
Jeg ved selvfølgelig godt at hun ikke skal være i kravlegården hele dagen, men hun kunne vel godt være der 15-20 minutter af og til? Har man fundet ud af at det ikke er godt med kravlegårde, eller er det bare tilfældigt, at jeg ikke har set dem hos vores venner med børn?
Mit sidste spørgsmål er om babygynger. Jeg vil gerne have en babygynge til terrassen, da jeg har set og hørt fra mange at børnene elsker at gynge. Men hvor tidligt må hun sidde i sådan en gynge? Skal hun kunne sidde selv, eller er det nok at hun bare kan holde sit hoved? Der er jo støtte på alle sider i gyngen, og det behøver jo ikke være vilde gyngeture i starten – bare nogle få minutter med lidt bevægelse frem og tilbage.
Jeg håber du kan finde hoved og hale i min beretning og forstå hvad det er jeg gerne vil have hjælp til.
På forhånd tak.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
Viden om børn:
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!